Similani, Phuket ili Phi Phi – izbor nije nimalo jednostavan pa je najbolje spojiti sve ove ronilačke lokacije u jedan zaista zanimljiv obilazak Tajlanda.

Tajland je već duže vrijeme ronilačka destinacija o kojoj svakako treba ozbiljno razmisliti kad planirate tropski odmor iz snova. Zanimljive ronilačke lokacije na Tajlandu su brojne, a prije svega to je Similansko otočje, jedan od nacionalnih parkova na Tajlandu, zatim otok Phuket kao turistički najrazvijeniji (ali i ronilački izuzetno popularan) te Phi Phi otočje koje je poznato po nadrealnoj geomorfologiji koju smo viđali u poznatoj holivudskoj produkciji (“Žalo“ s DiCapriom u glavnoj ulozi, ali ne i Bondovski “Čovjek sa zlatnim pištoljem“, kako se često pogrešno misli). Takvih lokacija na Tajlandu ima možda još ponegdje (provincija Krabi i krajnji sjeverozapadni rub tajlandske obale na Andamanskom moru na granici s Mianmarom), no spomenuli smo one najatraktivnije i najpoznatije. Treba napomenuti da Tajland ima još neospornih turističkih aduta kao što su glavni grad Bangkok, obližnja Pattaya ili čarobni Koh Samui, ali ove lokacije se nalaze unutar velikoga Tajlandskog zaljeva u kojem ronjenje nije popularno zbog znatno manje ljepote podmorja pa ih ronioci uglavnom izbjegavaju, iako se zna dogoditi da neka neinformirana grupica optimistički bukira ronjenja u Pattayi.

Ipak, ako idete na ronjenje na Tajland šteta bi bila ne vidjeti jedan od novih azijskih megalopolisa – Bangkok. Dakle, da biste obišli najvažnije ronilačke zanimljivosti Tajlanda potrebno vam je vremena, ali u dva tjedna možete ugurati dosta raznolikih zarona.

Iako je glavni grad Tajlanda poprilično udaljen od željenih ronilačkih destinacija, relativno je česta situacija da ćete u Tajland htjeti ući preko njega jer su letovi iz Europe u pravilu značajno jeftiniji prema Bangkoku nego prema Phuketu koji bi trebao biti vaše pravo ronilačko odredište. Jeftinije je letjeti do Bangkoka, potom lokalnom Air Asiom od Bangkoka prema Phuketu, nego da letite direktno Europa – Phuket. Par dana Bangkoka će vam biti dovoljno za obilazak značajnijih znamenitosti poput Kraljevske palače, mnogobrojnih hramova ili tržnice na rijeci jer ronioce ipak najviše zanima ronjenje, zar ne?

Phuket je zemljopisno i grad i otok i nesumnjivo je ronilački centar Tajlanda pa tamo započinje sve. Odvojen je od tajlandskoga kopna uskim tjesnacem preko kojega je izgrađen most, ali najvažniji mu je “resurs“ međunarodni aerodrom koji svakoga dana prima rijeke turista. Na otoku je smješteno nekoliko velikih naselja koja su se do danas razvila u respektabilne turističke “hubove“ s mnogim hotelima, salonima za masažu i barovima koji nude vrlo široki (Europljanima teško pojmljiv) dijapazon usluga čiji je zajednički nazivnik seks. O tome ste vjerojatno čuli svašta i vrlo vjerojatno je sve istinito. U to se možete uvjeriti već i na ulici; Phuket city, Chalong, Patong beach… samo su neka od poznatijih odredišta na otoku.

Iako ćete svoj budući ronilački aranžman vjerojatno rezervirati online puno prije svoga dolaska, možete to učiniti i ovdje u mnogobrojnim malim agencijama, čak i po nešto nižim cijenama. U Phuket vrlo vjerojatno dolazite i ako ćete roniti samo na Similanskom otočju, ali onda vas čeka (vjerojatno) već organizirani transfer do sat vremena udaljenog Khao Laka, lučkoga mjesta odakle kreće većina krstarenja na Similane. Oni se nalaze tridesetak milja od obale, zato je najbolja opcija za ronjenje na Similanima neko višednevno krstarenje. Kvaliteta brodovlja se ne može ni približno uspoređivati s mnogo luksuznijim egipatskim ili maldivskim “krstaricama“. Ovdje je gotovo nemoguće pronaći brod s vlastitom kupaonicom u sobi (prevladavaju “shared“ bathroom). Kada već bukirate krstarenje na Similanima, onda svakako treba obratiti pažnju da ruta uključuje i obilazak najboljih lokacija u okolici, a to su Koh Bon, Koh Tachai i Richelieu rock. Ruta od četiri ili pet dana krstarenja bi trebala biti sasvim dovoljna.  

Nakon završetka takvih krstarenja opet se vraćate u Khao Lak pa sigurno u Phuket. Na samom Phuketu postoji puno ronilačkih centara koji organiziraju dnevne izlete na lokacije u blizini. Iako Similani važe za najbolje lokacije na Tajlandu, i okolica Phuketa ima nekoliko svojih aduta koje bi bilo šteta propustiti kad ste već u blizini. Na ronjenja se ovdje odlazi povećim jahtama iz luke Chalong pa se roni tri puta dnevno.

A osim Similana i Phuketa, definitivno treba razmisliti i o mogućnosti da se provede koji dan i na ponešto udaljenom Phi Phi otočju. Iz Phuketa možete stići brodskim prijevozom pa i tamo možete bukirati smještaj i ronjenje u ponekom od tamošnjih resorta.

Generalno govoreći, tajlandske ronilačke lokacije su odlične, ali ne možemo sad baš reći i da su vrhunske. Vidjet ćete i mante i whalesharkove i mnoštvo drugih riba, poneki zanimljivi brodolom, kornjače i barakude, ali da ćete baš zinuti od čuda… Treba biti fer i reći da su koralji mnogo ljepši u Egiptu ili da mnogo više manti ima u Indoneziji, no ipak Tajland omogućuje vrhunski ronilački provod.

Similansko otočje

Anitaˈs reef

Similansko otočje nalazi se na pučini Andamanskog mora, kojih pedesetak kilometara od tajlandske obale. Radi se o vjerojatno najpoznatijim ronilačkim lokacijama u Tajlandu koje su posjećene gotovo tijekom čitave godine. Za vrijeme kalendarskoga ljeta roni se nešto rjeđe radi mogućih nestabilnih vremenskih prilika, a pri vrhuncu sezone (kalendarska zima) ronjenja se organiziraju čak i kao dnevni izleti s obalnih centara u Khao Laku, no daleko je najbolji način za ronjenje višednevnim krstarenjima.

Similani predstavljaju grupu od osam većih otoka i niza otočića i stijena, a neke lokacije se povremeno zatvaraju za ronjenje da bi se koraljni grebeni ponešto obnovili. Anitin greben je uglavnom uvijek ishodišna točka ronilačkih krstarenja, a predstavlja vrlo zanimljivu formaciju sastavljenu od niza manjih koraljnih nakupina bogatih poljima gorgonija.

Tu ćete se postupno upoznati i s ribljim vrstama koje ćete u većem broju susretati i na tajlandskim lokacijama, a ako budete imali sreće, već ćete ovdje ugledati i pokoju ražu, murinu…

East of Eden

Na Similanima se u svakom slučaju valja zadržati nekoliko dana jer njihova ljepota, između ostaloga, leži i u nevjerojatnoj raznolikosti. Klasičan “grebenski“ scenarij ovdje se pojavljuje na mnogo neočekivanih načina pa je uvijek zanimljivo iščekivati što vas čeka iza “sljedećeg ugla“. Upravo takav dojam stječete na ovoj lokaciji, a također i na susjednoj sličnoga naziva – “West of Eden“.

Ono što će vas vjerojatno najviše oduševiti su nepregledna polja mekih koralja svakojakih boja, u pravilu na malim dubinama do dvadesetak metara, u moru ugodne temperature do tridesetak stupnjeva Celzija pa je čak i shorty odijelo dovoljno. Podvodne prizore dodatno obogaćuju i ogromni granitni blokovi razbacani po mnogim lokacijama. To je i za očekivati jer je Similansko otočje uglavnom vulkanskoga porijekla, što se jasno vidi već i na stijenskim formacijama iznad mora u kojima uživate dok krstarite uokolo.

Elephant head rock

Za ronioce je svakako najpoznatija vizura Similana vezana za lokaciju Slonovske glave. Radi se o nekoliko stijenskih (granitnih) izdanaka koji izviruju nekoliko desetaka metara iznad mora, a sam naziv lokacije je ipak (bio) plod nečije bujne mašte.

No, naziv se ipak zadržao do današnjih dana. Ronjenje u nešto jačim strujama i među pravim labirintom granitnih blokova je vrlo zanimljivo, a naokolo kruže mnoge plove jackova.

Ono što privlači najviše pažnje ronilaca su mnogi tunelčići i kanjoni koji su formirani između i unutar spomenutih razbacanih blokova, a istovremeno formiraju i srednja do jaka strujanja mora koja pak uzrokuju intenzivan rast mekih koralja. Zbog toga su vrlo zanimljive vizure koralja uzduž golih granitnih svodova, čak i unutar tunela, a riblji svijet je bogatiji nego drugdje na Similanima.

Popularnost lokacije, a i njena raznolikost, obično diktira barem dva ronjenja s potpuno različitim planom ronjenja pa gotovo da se ne možete načuditi kako je moguće da ste i dalje na istoj lokaciji.

Koh Bon, sjeverno od Similana

Ronilački znalci pohode similanska krstarenja radi lokacija koje gotovo da im ni ne pripadaju, što se odnosi na Koh Bon, Tachai i Richelieu rock. Kada bukirate krstarenje, jedina stvar na koju treba obratiti pažnju je da vaša ruta uključuje ova tri bisera, sve drugo nije toliko bitno.

Sve ove lokacije nalaze se sjeverno od Similana pa im je Koh Bon najbliži. Teoretski se Koh Bon čak i smatra dijelom Nacionalnog parka Similani.

Osamljeni granitni otok je poznat po lokaciji na južnom rtu gdje granitni greben prepun koralja postupno prelazi u pješčano – kamenu padinu. Takav teren je u ovdašnjim uvjetima idealan kao stanište za mnoge koraljne ribice – čistače, a one onda privlače mante koje dolaze na besplatan “kozmetički tretman“.

Richelieu rock, sjeverno od Similana

Stijenski masiv dopire gotovo do površine; za oseke je vidljiv do pola metra nad površinom, a za vrijeme plime nestaje pod vodom. Masiv je oblika potkove dimenzije stotinjak metara. Richelieu rock je daleko najpoznatija i najbolja ronilačka lokacija Tajlanda. Geografski se nalazi nešto istočnije od Nacionalnoga parka Surin pa mu formalno i pripada. Nalazite se već vrlo blizu tajlandsko – mianmarske (burmanske) morske granice. Za Richelieu je vezan i zanimljiv kuriozitet koji vam se može dogoditi, a taj je da vlasti mogu na par dana zatvoriti lokaciju, ako članovi kraljevske obitelji požele koji dan uživati u ovoj lokaciji. Tada možete samo izdaleka sjetno gledati u ratne brodove tajlandske mornarice koji okružuju mjesto te oveći luksuzni brod na lokaciji.

Izolirani “pinnacle“ već po samoj logici stvari okuplja veću količinu ribljega svijeta, no morate stvarno i zaroniti da doživite nemjerljiv broj svih mogućih ribljih vrsta. Ovdje nećete vidjeti jato riba, već desetke jata koja se međusobno miješaju u fascinantne formacije. Od manjih koraljnih riba pa sve do većih jata predatora poput jackova ili barakuda.

Sasvim sigurno ćete susresti i pokoju kornjaču, a ima ozbiljne šanse da ugledate i pokojeg whalesharka. Na Richelieu se u pravilu ostaje čitav dan pa ćete biti u prilici ovu lokaciju odroniti tri do četiri puta; svaki zaron je doživljaj za sebe!

Phuket

Koh Dok Mai

Ronjenje na Phuketu organizirano je na vrlo simpatičan način; veliki ronilački brodovi smješteni u luci Chalong primaju između tridesetak i pedesetak ronilaca iz lokalnih centara te isplovljavaju na cjelodnevne izlete u okolici, a roni se tri puta. Na prostranom brodu veličine četrdesetak metara ima dovoljno mjesta za sve pa nema osjećaja gužve. U pauzama između ronjenja čeka vas okrjepa na tajlandskoj varijanti švedskoga stola pa ćete uvijek ugodno provesti dan.

Preporučujemo barem dva do tri ovakva dnevna izleta, pogotovo ako vam je ronjenje “highlight“ boravka na Tajlandu. Koh Dok Mai (“Koh“ je izraz za otok) se nalazi južno od Phuketa i sastoji se od zanimljivoga zida i nekoliko izdvojenih grebena i sika. Iako su nominalno lokacija oko Phuketa nešto manje atraktivne od onih na Similanu, razliku je ustvari teško primijetiti. More je i dalje ugodno toplo, vidljivost je dobra, a morski prizori također vrlo lijepi.

King cruiser wreck

U okolici Phuketa ima i nekoliko brodoloma koji su također vrlo atraktivni, a najljepši i najpoznatiji je “King cruiser“. Ovo je bio linijski trajekt koji je povezivao Phuket s Phi Phi otočjem, a potonuo je 1997. godine kada je udario u obližnji i dobro poznati (i dobro kartirani) Anemone reef na kojem se također roni. Vremenski uvjeti su bili dobri, a i iskusna posada je sasvim sigurno znala za lokaciju Anemone reefa pa se ozbiljno sumnjalo da je trajekt potopljen namjerno radi osiguravateljske prijevare. Nitko od putnika nije nastradao, sumnje su postojale, ali nikada ništa nije dokazano. No, zato ronioci danas imaju izvanserijsku lokaciju.

Oko brodoloma se okuplja velika količina ribe i sav je obrasao mekim koraljima pa je vrlo lijep za obilazak, a također se može prolaziti i pojedinim nadsvođenim dijelovima palube (i tovarnog prostora za automobile).

Olupina leži na pješčanom dnu na maksimalnoj dubini od 30 metara, a najplići dijelovi dopiru do petnaestak metara. Posebna atrakcija su mnoga pelagička jata koja se često zadržavaju iznad pojedinih dijelova olupine.

Koh Racha Noi and Racha Yai

Otoci Racha Noi i Yai se nalaze još nešto južnije od prijašnjih King cruisera i Dok Maija pa se do njih plovi gotovo sat i pol. Na ovim otocima postoji nekoliko zanimljivih lokacija, a samo mjesto ronjenja se određuje neposredno poslije dolaska jer ovisi o maritimnim uvjetima. Za oba otoka vrijedi pravilo da su lokacije na istočnoj strani nešto zanimljivije, ali ako se nađete i na zapadnoj strani, nećete ostati uskraćeni za zanimljive prizore.

Istočni zidovi su možda interesantniji radi veće količine životinjskoga svijeta, ali zaštićena zapadna strana otočja također pruža neočekivane susrete sa sipama, ražama i kornjačama.

Na Racha Yai na sjevernoj strani se nalazi manja zanimljiva laguna u kojoj se nalaze dvije manje olupine pa se na njima roni gotovo uvijek. Olupine same po sebi “nisu Bog zna što“, međutim, opet se i na njima okupljaju jata ribica pa ćete ugodno provesti vrijeme pod vodom, čak i u društvu pokoje skupine barakuda.

Phi Phi otočje

Koh Bida Nok

Phi Phi otočje je svijet za sebe i ako imate priliku, onda svakako treba razmisliti i o višednevnom boravku u nekom od tamošnjih “resorta“. Prvenstveno fascinira sama pješčenjačka geomorfologija otočja s prelijepim plažama i nestvarnim oblicima otočića koje ste vjerojatno već vidjeli na televiziji ili u kakvoj turističkoj brošuri.

Na Phi Phi možete otići i dnevnim izletima iz Phuketa, ali vjerojatno ćete vidjeti tek mali djelić onoga što Phi Phi pruža. Ako je već tako, onda nemojte propustiti plažu gdje je snimljen “Žalo“ (mada će vas dočekati stravična gužva), zatim plažu majmuna, ali i samo glavno naselje, simpatičnu nakupinu manjih restorana i barova uz priručnu ambulantu.

Što se ronjenja tiče, postoji nekoliko malih ronilačkih centara, a daleko najzanimljivija lokacija je ona na krajnjem jugu otočja imena Koh Bida Nok.

Strme obale, ali i poneka zaštićena uvala tvore koloplet grebenskih formacija, a vrlo često u plićaku možete naići na black tip morske pse. No i bez njih ćete uživati u zanimljivom scenariju i vrlo bistrom moru.

Veliku reportažu o Tajlandu i njegovim razbacanim, ali zanimljivim ronilačkim lokacijama pročitajte u 24. broju SCUBAlife magazina.

Goran Butajla je glavni urednik SCUBAlife magazina od prvog broja, prekaljeni ronilac (instruktor trener) koji je u svojoj ronilačkoj karijeri proputovao gotovo čitav svijet. On je i autor najvećeg broja tekstova i fotografija iz svih dijelova svijeta koje možete vidjeti u SCUBAlifeu.