Veli i Mali Ćutin smješteni su na Kvarneru, neposredno uz obalu otoka Cresa, otprilike na sredini njegove istočne strane. Iako je lokacija vrlo poznata, ne može se reći da je baš mnogo ljudi ronilo na njoj.

Razlog tome leži u njenoj popriličnoj udaljenosti od većine gravitirajućih ronilačkih centara. Lokacija se nalazi nekoliko stotina metara udaljena od istočne obale Cresa, i to otprilike nasuprot Osora koji se nalazi na zapadnoj strani. Na karti se vidi da veličinom prevladava Veli Ćutin (što je i logično), a odmah istočno od njega nalazi se jedva uočljiva hrid Malog Ćutina. Uostalom, Veli Ćutin raspoznaje se i po kamenom zdanju nalik na svjetionik.

Mali Ćutin

Ako se na Ćutinu nađete u situaciji da možete roniti cijeli dan, to jest dva puta, onda ronjenje valja započeti na Malom Ćutinu. Sidrenje broda može biti ponešto otežano zbog morskih struja, ali postoji nekoliko omanjih platoa uz samu obalu na sjevernoj strani. Odatle se i kreće na ronjenje pa se u smjeru istoka odmah nailazi na okomiti zid.

Mali Ćutin obiluje velikim lepezama crvenih gorgonija / Foto by Goran Butajla
Rijetka lepezasta rožnjača u podmorju Malog Ćutina na dubini od 45 metara / Foto by Goran Butajla

Iako zid na Malom Ćutinu nema nekih specifičnih morfoloških značajki, zbog obilja života i razvedenosti radi se o odličnoj ronilačkoj lokaciji. Na zidu nalazimo brojne usjeke i polušpilje pa čak i nekoliko prevjesa, a pješčano dno se nalazi na već dubokih četrdeset i pet metara. Crvene gorgonije, koje su na sjevernom Jadranu ipak nešto rjeđe viđene, ovdje su prisutne u većoj količini. Gotovo pri samom dnu zida nalazi se i nekoliko žutih lepezastih rožnjača koje su pak vrlo rijetke. Turu ronjenja prateći zid možete odraditi na više načina, ali ova predložena, idući od sjevernog smjera ka južnom dijelu zida i natrag, je optimalna. Na dubljim dijelovima susrest ćete i pokojeg jastoga i škarpinu, ili pak smokvice, a u povratku ćete se morati popeti nešto pliće, na kojih dvadesetak metara pa možete očekivati hobotnice, pužiće, žute gorgonije i slično.

Na dubljim prevjesima Malog Ćutina često ćete opaziti koju tabinju / Foto by Goran Butajla

Ronjenje završava na sjevernom platou gdje se isplati istražiti mnoge usjeke uz samu obalu. Iako vam se opis lokacije možda čini kao “standardan”, poput svih zidova na Jadranu, ne zavaravajte se. Radi se o vrhunskoj lokaciji na kojoj svatko želi ponovno zaroniti.

Veli Ćutin

Iako Mali Ćutin slovi kao ljepša lokacija, Veli Ćutin ni po čemu ne zaostaje pa će mnogi reći da su obje lokacije vrhunske. Slično kao i na prijašnjem zaronu, treba otići do samog sjevernog rta Velog Ćutina i potražiti sidrište na nešto većem platou. Već s broda se jasno nazire strmi prijelaz s platoa na zid pa se tako i započinje s ronjenjem. Ubrzo ćete, na samom početku zida, naići i na kanjon s početkom na otprilike osam metara dubine. Širok je desetak metara, da bi se dubinom postupno sužavao na četiri do pet metara. Krenite polagano uzduž kanjona i zaprepastit će vas i njegovo “poniranje” do tridesetak metara dubine. Kad se odlučite izaći “u plavo”, van kanjona, vidjet ćete nastavak zida s obje strane.

Kanjon na Velom Ćutinu lako se pronalazi jer započinje već na osam metara dubine / Foto by Goran Butajla
Ulazni dio špilje na Velom Ćutinu / Foto by Goran Butajla

Gotovo da je svejedno kuda se zaputite, uvijek ćete naići na bogatstvo crvenih gorgonija i ostalih morskih organizama te plove raznih riba. Čak i pješčano dno, mjestimično i dublje od pedesetak metara, obiluje životom. Pri povratku na manju dubinu treba se ponovno vratiti do kanjona jer se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi i manja špilja s ulazom na kojih osam metara dubine. Horizontalno se proteže kojih tridesetak metara pa ju se isplati razgledati.

Cipli na Velom Ćutinu / Foto by Goran Butajla
Završetak ronjenja na Velom Ćutinu / Foto by Goran Butajla

U blizini također ima mnogo zanimljivih procjepa pa ronjenje planirajte tako da vam barem polovica količine zraka ostane u boci nakon dubljeg dijela, naprosto toliko toga ima za istražiti i u plićem dijelu.

Više o ronjenju na Velom i Malom Ćutinu možete pročitati u osamnaestom broju SCUBAlife magazina iz prosinca 2014.

Goran Butajla je glavni urednik SCUBAlife magazina od prvog broja, prekaljeni ronilac (instruktor trener) koji je u svojoj ronilačkoj karijeri proputovao gotovo čitav svijet. On je i autor najvećeg broja tekstova i fotografija iz svih dijelova svijeta koje možete vidjeti u SCUBAlifeu.