Priznat ćete, otkriće nepoznate olupine ili arheoloških ostataka pomalo golica svakog ronioca.

Tko se od nas ne bi želio naći u situaciji pronalaska nekog jedinstvenog podmorskog nalaza? Zamislite situaciju da tijekom urona ugledate nepoznatu antičku olupinu s teretom amfora… No, pitanje je što onda napraviti? Koje su obaveze ronioca koji je to otkrio, koga treba obavijestiti i što u konačnici može očekivati sam nalaznik?

Odgovore na ta pitanja potražili smo od Igora Miholjeka, voditelja Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. “Kada ronilac pronađe olupinu ili nalazište s amforama dužan je pronalazak prijaviti Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture ili nama u Odjelu za podvodnu arheologiju Hrz-a. Nakon stručnog uviđaja odlučuje se ide li se u istraživanje ili se zabilježi samo zatečeno stanje i podaci se unose u našu bazu podataka. Neki značajniji lokaliteti se upisuju u Registar kulturnih dobara, a neki samo evidentiraju. Prijava novog lokaliteta ne znači automatski i zabranu ronjenja i problem. Pronalazak neće biti financijski nagrađen, ali će se prilikom budućih istraživanja, primjerice, koristiti brod i centar nalaznika uz naknadu pa će nalaznik kroz takav vid suradnje biti financijski zadovoljen. Svi naši nalaznici postali su suradnici na istraživanjima, ne prvenstveno zbog novca, nego što istinski vole more i cijene našu povijest i naslijeđe”, objasnio nam je Miholjek.

Više o ovoj temi i podvodnoj arheologiji u Jadranu u intervjuu s Igorom Miholjekom, čovjekom koji predstavlja svojevrsnu sponu između ronilaca i Države kad je podvodna arheologija u pitanju, možete pročitati u 28 broju SCUBAlife magazina (lipanj 2017.).

Goran Butajla je glavni urednik SCUBAlife magazina od prvog broja, prekaljeni ronilac (instruktor trener) koji je u svojoj ronilačkoj karijeri proputovao gotovo čitav svijet. On je i autor najvećeg broja tekstova i fotografija iz svih dijelova svijeta koje možete vidjeti u SCUBAlifeu.