Svaki ronilac, čak i odmah nakon završenog OWD tečaja morao bi znati sam isplanirati uron.

No, većina ronilaca oslanja se na voditelje ronjenja i ne planira vlastiti uron. Zbog takvog neodgovornog ponašanja pod vodom se možete naći u nezgodnoj situaciji. Stoga vam SCUBAlife donosi popis koji možete koristiti za planiranje prije svakog urona.

Cilj i tempo
Čak i ako i Vi i Vaš partner samo razgledavate, možete biti iznenađeni koliko brzo ili sporo Vaš novi partner želi ići. Dakle, razgovarajte o tempu ronjenja i ruti kojom idete.

Uvjeti na lokaciji
Nešto što je jednom roniocu veliki problem, drugom može biti tek zanemariva sitnica. Prokomentirajte uvjete ronjenja na lokaciji i ustanovite sa svojim ronilačkim partnerom jeste li oboje opušteni u takvim uvjetima.

Oprema
Gdje se Vašem partneru nalazi inflator kompenzatora plovnosti, drugi regulator, kopča za ispuštanje olova…? Koliko će brzo partner koji Vas ne pozna primijetiti gdje je koji dio Vaše opreme ovisi o njegovom iskustvu. Budući da se oboje oslanjate jedno na drugo, bilo bi poželjno provjeriti gdje se što nalazi kako biste pravovremeno reagirali u slučaju opasnosti.

Komunikacija
Koristite li oboje iste signale? Imajte na umu da su osnovni znakovi uvijek i svugdje jednaki, no ronilački znakovi za morski život i neki drugi znakovi možda i nisu. Dogovorite neke moguće znakove kako ne biste ostali zatečeni, zbunjeni te kako ne biste propustili vidjeti neku zanimljivu pojavu ili životinju.

Procedura u slučaju izgubljenog partnera
Osim što se dogovarate kako postupiti u slučaju da se jedno od vas izgubi, ovo je i ne baš suptilna poruka Vašem partneru da se međusobno ne ispuštate iz vida.

Sposobnosti u slučaju opasnosti
Ponovite što činiti u kojoj kriznoj situaciji poput nedostatka zraka, prevelike pozitivne plovnosti, zapetljavanja…

Vrijeme, dubina, ograničenja zraka
Dogovorite koliko će uron trajati, koja je maksimalna dubina te kada da Vas partner obavijesti koliko zraka ima i kada počinjete izron.

Ići ili ne ići
Trenutak istine! Svaki ronilac ima apsolutno pravo povući se. Ne osjećate li se ugodno s partnerom, ako se ne možete dogovoriti oko ključnih pojedinosti ili smatrate da Vaš partner nije dovoljno iskusan u slučaju nezgode te da će Vas sputavati, ili ako postoji bilo koji razlog zbog kojeg mislite da ne biste trebali roniti s tim partnerom, zatražite drugog ili nemojte roniti. Nije nikakva sramota ili neuobičajenost ne otići na uron. Također, ne budite sebični te, ako mislite da niste dovoljno iskusni za partnera koji Vam je dan, ukažite mu na to na vrijeme!

Goran Butajla je glavni urednik SCUBAlife magazina od prvog broja, prekaljeni ronilac (instruktor trener) koji je u svojoj ronilačkoj karijeri proputovao gotovo čitav svijet. On je i autor najvećeg broja tekstova i fotografija iz svih dijelova svijeta koje možete vidjeti u SCUBAlifeu.