Irena Radić Rossi dobila Zlatni trozubac i titulu akademkinje podvodnih znanosti

412

Izvanredna profesorica dr. sc. Ireni Radić Rossi u hrvatskom podmorju provela je veći dio svog radnog vijeka, a sada joj je dodijeljena prestižna nagrada za predani rad na istraživanju, zaštiti i očuvanju podmorske arheološke baštine.

Riječ je o nagradi “Zlatni trozubac“ (Tridente d’oro) koju dodjeljuje Međunarodna akademija podvodnih znanosti i tehnika (Accademia Internazionale di Scienze e Techniche Subacquee / The International Academy of Underwater Science and Technology).

Ovo priznanje neki još nazivaju i “Nobelovom nagradom za ronioce”, a dr. sc. Irena Radić Rossi tek je druga osoba iz Hrvatske koja je dobila to priznanje (prvi koji je dobio titulu akademika podvodnih znanosti iz Hrvatske bio je  Neven Lukas kojemu je nagrada dodijeljena 2022. godine). Međunarodna akademija podvodnih znanosti i tehnika osnovana je 1960. godine i okuplja sve dobitnike nagrade Zlatni trozubac, a radi se o najvišoj svjetskoj nagradi za izvrsnosti u znanstvenim, istraživačkim, tehničkim, tehnološkim, hiperbaričnim, informativnim, umjetničkim i sportskim aktivnostima. Do danas je njome nagrađeno više od 200 poznatih osoba, a među njima i Jacques-Yves Cousteau, Walt Disney, Folco Quilici, Jacques Piccard, Enzo Maiorca, ali i brojni manje poznati znanstvenici, istraživači, profesori, pioniri i novinari…

Irena Radić Rossi priznata je istraživačica arheoloških nalazišta u hrvatskom podmorju, a titulu akademkinje dobila je jer je do sada pokrenula i s uspjehom vodila brojne međunarodne projekte usmjerene na proučavanje pomorske trgovine tijekom prošlosti, tehnološkog razvoja plovidbe i brodogradnje te potopljenih paleokrajolika. Ronjenjem se bavi od 1986. godine te od samih početaka sudjeluje u podmorskim arheološkim istraživanjima. Godine 1988. zaposlila se kao podvodni arheolog u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu koji je kasnije prerastao u Ministarstvo kulture RH. Od 2009. godine zaposlena je na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru na kojem predaje kolegije iz podvodne arheologije, arheologije pomorstva i arheologije broda. Danas vodi nekoliko velikih međunarodnih projekata usmjerenih na istraživanje podmorskih nalazišta iz raznih razdoblja.

Irena Radić Rossi pridruženi je profesor na Sveučilištu Texas A&M, pridruženi istraživač američke organizacije Institute of Nautical Archaeology i francuske institucije Centre Camille Jullian (Université Aix-Marseille, CNRS) te gostujući profesor na programu Master of Global Maritime Archaeology na Sveučilištu na Malti. Članica je Sekcije za hrvatsku pomorsku baštinu Znanstvenog vijeća za pomorstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te glavni istraživač na projektima AdriaS (Arheology of Adriatic Shipbuilding and Seafaring) i NEREAS (Numerical Reconstruction in the Archaeology of Seafaring) koje financijski podupire Hrvatska zaklada za znanost.

+ posts