Ronioci ne mogu razgovarati pod vodom, osim kad koriste maske koje prekrivaju cijelo lice i imaju komunikacijske uređaje, a to je iznimno rijetko i skupo.

Zapravo, i nije tomu baš tako… Istina je da ne možemo govoriti, no zato smo kroz godine osmislili razne geste i znakove koji nam pomažu sporazumjeti se. Neki od njih su izuzetno bitni poput “ok”znaka, no neki nisu od krucijalne važnosti, iako bi ih bilo dobro poznavati.

One najvažnije učimo na tečaju i to su oni koji nam pomažu opisati trenutno fizičko stanje, no one koji nam omogućavaju razonodu učimo sami, poput znakova za razna morska bića.

Kako većina rekreativnih ronilaca zimu provede van vode, prije početka nove sezone bilo bi se dobro malo pozabaviti ponavljanjem signala. Naravno, prije davanja signala partneru je potrebno privući pozornost, a to možete učiniti jednostavnim dodirom, mumljanjem u regulator ili udaranjem metalnim predmetom po boci. Ono što ćete prije svake komunikacije napraviti jest pitati partnera je li dobro tako što ćete spojiti palac i kažiprst u slovo “o”. Ako partner ponovi signal, znači da možete nastaviti s komunikacijom, no ako pokaže prema dolje ispružen dlan uz rotaciju lijevo-desno, pričekajte da konkretizira problem i zajedno ga riješite. Ako partner pokaže na uho, znači da ima problema s izjednačavanjem tlaka, ako pokaže na neki dio tijela, znači da ga taj dio boli, ako prekriži ruke i obujmi se znači da mu je hladno, a ako takne po regulatoru ili rukom pređe preko grkljana znači da mu ponestaje zraka. Kako biste se s partnerom dogovorili da ostanete na istoj dubini jednostavno okrenite dlan prema dolje i horizontalno ga pomičite, ako želite ići pliće, pokažite palac prema gore, a ako želite zaroniti dublje, pokažite palac prema dolje. Ako se netko udaljio od partnera i želite mu signalizirati da mu se približi, spojite zatvorene šake s ispruženim kažiprstima. Ako želite pitati koliko netko ima zraka, na mjestu gdje nosite ronilački sat/računalo prijeđite dvama prstima. Slovo “t”označava 100 bara, zatvorena šaka 50 bara, a svaki ispruženi prst po 10 bara.

Ronilački znakovi – slika govori više od 1000 riječi
+ posts