Neven Lukas, 68-godišnji hrvatski ronilac dobitnik je ovogodišnje nagrade “Tridente d’oro” (zlatni trozubac) koju dodjeljuje International academy of underwater sciences and tehniques (Međunarodna akademija podvodnih znanosti i tehnika).

Ovaj Zagrepčanin ronjenjem se bavi gotovo 50 godina, a nagradu i titulu akademika dobio je kao tehnički ronilac iz područja tehničkih, tehnoloških i hiperbaričkih aktivnosti. “To je nagrada mog životnog ronilačkog puta i ronilačkih aktivnosti. Kada pogledaš dobitnike ‘Tridene D’Oro’, sva ta slavna imena od 1960. do danas i shvatiš da je i tvoje ime među njima, budi se osjećaj ponosa, zadovoljstva, ali i straha – što nakon ovoga? Jesu li to ona priznanja pred kraj puta? A ja bih volio još puno roniti, istraživati, koristiti nove tehnike ronjenja i dati svoj doprinos kao i do sada. Vrijeme neumoljivo ide, moram prenositi svoja znanja i otvoriti vrata Akademije i drugim našim roniocima, znanstvenicima i istraživačima jer Hrvatska ima potencijala.”, kazao je Lukas za SCUBAlife o ovome prestižnom priznanju.

U svijetu ronjenja malo je ovako važnih međunarodnih priznanja. Akademija je jedinstvena u Europi, osnovana je davne 1960. godine i može se usporediti s američkom International Scuba Diving Hall of Fame (Kuća Slavnih) osnovanom 2000. godine. Inače, članovi ove akademije bili su i Hans Hass, Jacques Yves Cousteau, Jacques Piccard, Enzo Maiorca, Jacques Mayol, Umberto Pelizzari i mnogi drugi velikani, a sada je u to društvo primljen i jedan Hrvat.

U svojoj polustoljetnoj ronilačkoj karijeri Neven Lukas je stekao preko 20 različitih ronilačkih certifikata, obučavao stotine ronilaca (CMAS, PADI, IANTD), uključujući i suradnju s vojskom i policijom. Osam godina bio je i predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza te je jedan od osnivača DAN-a Hrvatska, a tu su i deseci ronilačkih ekspedicija i konferencija na kojima je sudjelovao. “Zahvaljujući svojim dubrovačkim korijenima, djetinjstvu provedenom unutar dubrovačkih zidina okruženim liticama i dubokim morem od radoznalog dječaka postao sam ronilac zaljubljen u more, morske dubine i istraživanja.”, priča nam Lukas.

Kako se razvijao u ronilačkom smislu i pratio razvoj ronjenja i novitete, a pogotovo kod tehničkog ronjenja, uviđao je nedostatak potrebnih sredstava i opreme te je bio prisiljen zajedno s kolegama tehničkim roniocima projektirati i proizvesti sofisticiranu opremu i tu počinje još jedno novo područje njegova djelovanja u ronjenju. Napominje da ronilački izazovi ostaju sastavni dio njegovog života pa je 2019. sudjelovao u otkupu prava američke asocijacije IANTD (Internationl Association Nitrox and Technical Divers) za jadransko područje pa tako nastaje IANTD Adriatic. “Ovaj izazov zahtijevat će ponovo naporan rad, organizaciju edukacije, povezivanje instruktora i puno ronjenja i istraživačkih akcija”, kazao je Lukas o svojim planovima za budućnost gdje ronjenje i dalje predstavlja neizostavan dio njegova života.

Stanko Borić je iskusni novinar i urednik web portal www.scubalife.hr, a piše o svim ronilačkim temama, od ronilačke opreme, putovanja, fotografije, povijesti ronjenja, asocijacijama, lokacijama...