Tijekom proteklog vikenda Drugi hrvatski ronilački kongres ponovo je okupio ronilačku struku i sve zaljubljenike u ronjenje i podmorje.

Kongres je održan u Rijeci u dvorani Centar Zamet u organizaciji Agencije Promocija ronjenja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Rijeka, Ronilačkim centrom Marco Polo i Ronilačkim klubom HRVI Nemo- Adriatic.

Više od 250 sudionika kongresa iz različitih dijelova Hrvatske i drugih zemalja regije imali su priliku sudjelovati na edukativnim i zanimljivim predavanjima tijekom dva dana trajanja kongresa.

Važnost kongresa prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka koja se uključila u organizaciju samog kongresa, a v.d. predsjednika HGK – Županijske komore Rijeka i drugi potpredsjednik Insuleura – Mreža otočnih, trgovačkih i industrijskih komora Europske unije, prof.dr.sc Heri Bezić istaknuo kako je kod nas ronilački turizam još uvijek zanemaren te da ronjenje nije u cijelosti iskorišteno. Uz predivne otoke, podmorje i obalu treba imati u vidu mogućnosti ronilačkih aktivnosti kao dodane vrijednosti ukupne turističke ponude.

Kongres su podržale i brojne institucije Republike Hrvatske tako je pokroviteljstvo kongresu pružilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tijekom trajanja kongresa obrađivale su se brojne teme koje su uključivale turizam, ronjenje u vatrogastvu, speleoronjenje, podvodnu fotografiju, sport, sigurnost u ronjenju, zaštitu podmorja i ekologiju, a posebni naglasak stavljen je na zdravstveni aspekt ronjenja nakon posljedica koje uzrokuje COVID – 19.

Kongres su podržala i resorna ministarstva te su se u panele uključili i relevantni predavači pa se razvila konstruktivna diskusija.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Tomislav Družak, istaknuo je kako je u velikoj ekspanziji zdravstveni turizam, kongresni turizam te sportski i rekreativni turizam, dok je ronjenje jedna od rastućih turističkih grana i jedna od važnijih zadaća Ministarstva turizma i sporta je davati podršku ovakvim i sličnim projektima.

Podršku provođenju ovog hvalevrijednog kongresa pružilo je i Ravnateljstvo civilne zaštite, a sudjelovali su i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su se uključili i u najmasovniju ekološku akciju čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner, dok je Ravnatelj civilne zaštite pozdravio organizatore i uzvanike.

Potrebu za daljnjim razvojem ronjenja u aspektu civilne zaštite i zaštite stanovništva potvrđuju nam brojne i učestale prirodne katastrofe, a zabrinjavajući je podatak da na svjetskoj razini od svih katastrofa 40% čine poplave. Kako bi ublažili posljedice takvih nesreća važno je imati osposobljene timove za traganje i spašavanje u poplavama. “Novina je da smo pokrenuli ustrojavanje ronilačkog tima na razini Republike Hrvatske koji će u svakom trenutku po mobilizacijskom pozivu bio spreman za djelovanje unutar državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite, bilo da je riječ o pružanju međunarodne pomoći, ili intervencijama unutar zemlje”, istaknuo je dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

“Rijeka je okrenuta turizmu, a i naše gospodarstvo je uvijek bilo okrenuto moru, dok je ronjenje vrlo važan segment turističke ponude. Kvarner je atraktivna ronilačka destinacija uz brojne ronilačke lokacije koje imamo, a samim tim i podržavamo da ronjenje bude još više zastupljeno u gospodarskoj aktivnosti”, kazao je gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović.

Veliki naglasak kongresa stavljen je na potrebu zaštite podmorja, a upravo ronioci svojim kontinuiranim ekološkim akcijama čišćenja održavaju naše more čistim. Kroz zanimljive panele vezane uz zaštitu podmorja obrađivana je tema potrebe zaštite podmorja i sufinanciranja održavanja ekoloških akcija.

Sudionicima kongresa obratila se je dr.sc. Nina Perko, ravnateljica Uprave pomorstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te istaknula važnost zaštite mora i podmorja te zaštitu većine lokacija za buduće generacije uz naglasak na sigurnost ronilaca koji su sudionici pomorskog prometa sa željom da kongres kroz panele i rasprave iznjedri nove smjerove u uređenju ronjenja u Republici Hrvatskoj.

Partner kongresa je Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica grada Rijeke, a uzvanike i sudionike kongresa pozdravio je i direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar Škarpa te naglasio važnost održavanja ovog kongresa i pružanje podrške kongresu i ekološkoj akciji čišćenja podmorja u Rijeci.

Posebno zanimljiva predavanja bila su vezana za podvodnu fotografiju, kao i brojne prikazane ekspedicije. Mnogobrojna publika mogla je tako uživati u prikazima olupina brodova koje Jadransko more krije.

Podršku kongresu pružili su KBC Rijeka, Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu te Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Posebno zanimljivo bilo je na predavanjima koja su vezana za zdravlje u ronjenju te utjecaj COVID -19 infekcije na ronjenje i zdravlje ronilaca o čemu su govorili relevantni predavači.
Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške sponzora kongresa; INA, Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Highfield i Drinkomatic.

Sudionicima se obratila i direktorica Agencije Promocije ronjenja, Andreja Vedrina te istaknula kako ronjenje postaje jedna od bitnijih grana turizma i, osim što je generator predsezone i posezone, jedan je od važnijih i unosnijih turističkih proizvoda te najavila i održavanje trećeg hrvatskog ronilačkog kongresa uz mogućnost proširenja na prvi hrvatski ronilački sajam koji nedostaje ovoj grani.

Nakon završetka kongresa ronioci, sudionici kongresa uključili su se u veliku ekološku akciju čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner koja se održavala na šest lokacija diljem Kvarnera (Rijeka, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Selce, Novi Vinodolski), a koju su podržale Turistička zajednica Kvarnera, zatim Turističke zajednice grada Rijeke, Bakra, Kraljevice, Crikvenice i Novog Vinodolskog pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nesebičnu pomoć sponzora INE (naftne kompanije s vodećom ulogom u naftnom poslovanju u Hrvatskoj). Ekološka akcija čišćenja podmorja održana je u organizaciji DC Marco Polo, RK HRVI Nemo-Adriatic, KPA Kostrena, SPD Luben, Bakar, KPA Adria, DC Mihurić i DC Dive Side.

Medijski pokrovitelji kongresa i Eko patrole 2021. – Kvarner su Morski.hr, Gorgonija.com, SCUBAlife i Mreža TV. Drugi hrvatski ronilački kongres još jednom je pokazao koliko je ronjenje važna grana turizma za Hrvatsku, dok je zaključak sudionika kongresa kako samo zajedničkim snagama i radom ovaj vid turizma može biti u cijelosti iskorišten uz važnost podrške relevantnih državnih institucija, a provođenjem Eko patrole 2021. – Kvarner ronioci su još jednom vlastitim primjerom pokazali koliko je važna briga za podmorje.

+ posts

Stanko Borić je iskusni novinar i urednik web portal www.scubalife.hr, a piše o svim ronilačkim temama, od ronilačke opreme, putovanja, fotografije, povijesti ronjenja, asocijacijama, lokacijama...