Putovanje na ronilačku destinaciju je samo po sebi savršena stvar, no nemojte se prerano opustiti jer vam samo jedna sitnica može pokvariti cijeli doživljaj.

Godišnji odmor koji ćete provesti roneći negdje na lokaciji koju ste birali i o njoj sanjarili 11 mjeseci na radnom mjestu je nešto savršeno. Pažljivo se odlučite za lokaciju, uplatite putovanje, kupite karte, koordinirate prijatelje i samo vam ostaje da se bacite u more. No, da bi sve zaista bilo savršeno morate obratiti pažnju na neke detalje, “tehnikalije” prilikom planiranja ovakvog izleta koje najčešće čine razliku između potpunog užitka i potpune propasti; brodoloma na drugom kraju svijeta.

Prije svega nađite lokacije gdje želite roniti – odabir lokacije uvjetuje niz drugih stvari, zatim odredite vrijeme kada želite roniti (provjerite meteorološke uvjete koji su u vrijeme vašeg putovanja na lokaciji ronjenja), napravite si vremenski raspored unaprijed. To je praktično zbog cijelog niza razloga, pogotovo ako putujete u društvu prijatelja ili obitelji koji ne rone. Zatim osigurajte prijevoz do mjesta zarona i pritom mislite i na partnera. I konačno, pažljivo odaberite opremu koju ćete nositi sa sobom i pripazite da svaki komad koji ste planirali ponijeti na put stvarno i otiđe na put s vama. Pripremu za godišnji odmor ili malo zahtjevniji ronilački izlet morate napraviti maksimalno ozbiljno sa što manje sanjarskog lutanja dok vadite stvari iz spremišta i slažete ih u kofere. Ne želite se čuti kako izgovarate nakon 15 sati putovanja: “Ali nitko mi nije rekao da je more ovdje tako divlje” ili “Kako to mislite da trebam imati položen tečaj naprednog ronjenja za ovu olupinu?”.

Pažljivo pakirajte svoju ronilačku opreme i druge stvari. Razmislite što će vam sve zaista trebati na destinaciju na koju putujete te kakvi su uvjeti aviokompanije s kojom letite (ako idete avionom) za prtljagu. Nekoliko savjeta za pakiranje ronilačke opreme za put te kako izbjeći overweight možete pronaći na ovom linku.

Ključ savršenog ronilačkog izleta leži u detaljnom planiranju; ona jedna stvar koju zaboravite kod kuće pokvarit će vam cijeli doživljaj. Dobra priprema započinje detaljnim istraživanjem o vašoj destinaciji; o vremenskim uvjetima, saznajte što više o detaljima samog lokaliteta, zatim potražite ronilačke trgovine u blizini (mogle bi vam zatrebati). Raspitajte se o viznom sustavu zemlje, uparite se prije putovanja i pazite da je vaš partner napravio sve predradnje kao i vi. Internet je danas uvelike olakšao ovaj dio, stoga ne budite lijeni. No nemojte se oslanjati samo na Google; iskustva iz prve ruke su uvijek najbolja, raspitajte se u svom klubu i kod iskusnih voditelja ekspedicija, vrlo vjerojatno ćete naići na iste “probleme” kao i vaši poznanici ili prijatelji prije vas.

Najčešće greške – ponekad je najskuplje štedjeti

Svi mi želimo uštedjeti pa onda bjesomučno, informirajući se samo putem Interneta, stvaramo krivu predodžbu o tome što nas čeka i što nam je potrebno. Jedna od najčešćih krivih pretpostavki je da turističke agencije uzimaju previše profita u paket aranžmanima. Mislite li da ćete bolje proći ako sami online rezervirate sve stavke aranžmana, u krivu ste. Probali smo to i sami na primjeru Egipta, Kenije i Maldiva. Avionska karta do Maldiva Vas skoro košta kao i kompletan sedmodnevni aranžman s letom, hotelom i pansionom. Zašto? Nismo razbijali glavu time, no moramo vas upozoriti i da tu ima boljih i lošijih aranžmana i ekspedicija i da treba biti oprezan i po tom pitanju.

Ne bukirajte najjeftiniji mogući aranžman; ne dopustite da vam putovanje iz snova pokvari hotel smješten u sumnjivoj četvrti ili ronilački centar koji nudi samo ronjenje “na house reefu” (u prijevodu – s obale…). Postoji razlog zašto je neki hotel ili centar puno jeftiniji od drugih, a vi ga na webu sasvim sigurno nećete otkriti… To je ukratko to; naravno, zamki ima još, no sve su one premostive, budite strpljivi i temeljiti i sve će biti u redu. Biranje aranžmana za ronjenje je vrlo slično ronjenju samom, budite pripremljeni, ne srljajte i čeka vas sjajan provod!

Stanko Borić je iskusni novinar i urednik web portal www.scubalife.hr, a piše o svim ronilačkim temama, od ronilačke opreme, putovanja, fotografije, povijesti ronjenja, asocijacijama, lokacijama...