Great Shark Snapshot 2023.

232

Great Shark Snapshot – građanska znanstvena inicijativa Shark Trust poziva ronioce iz cijelog svijeta da zabilježe morske pse i raže s kojima se susreću između 22. i 30. srpnja ove godine.

Informacije o vrstama i broju morskih pasa i raža koje sudionici pronađu tijekom tjedna bit će dodane Shark Trustu Shark Log-u, globalnom popisu morskih pasa koji će s vremenom omogućiti znanstvenicima da naprave sliku distribucije vrsta i svih promjena koje javljaju unutar njih. Morskim psima prijeti destruktivan ribolov, klimatske promjene i gubitak staništa – podaci prikupljeni tijekom Great Shark Snapshot pomoći će znanstvenicima da uspostave učinkovite planove očuvanja.

Ronilački klubovi i centri mogu se prijaviti kako bi dali podršku ovoj inicijativi, a na njihovim stranicama mogu reklamirati svoje ponude. Ronioci koji se žele pridružiti događaju moći će koristiti kartu da pronađu mjesta gdje su najvjerojatniji susreti s morskim psima. Budući da je do događaja ostalo još dva mjeseca, moguće je još prijaviti svoj ronilački klub ili centar, a zainteresirani ronioci imaju dovoljno vremena da mogu planirati i birati s kim i kamo žele na ronjenje s morskim psima.  

Sve što je potrebno za sudjelovanje tijekom Great Shark Snaphosta 2023. je zaron u periodu između 22. i 30. srpnja i fotografiranje ili snimanje svakog susreta s morskim psom ili ražama. Viđanja se mogu zabilježiti na web stranici Shark Trust Shark Log ili putem aplikacije Shark Trust.

Stanko Borić je iskusni novinar i urednik web portal www.scubalife.hr, a piše o svim ronilačkim temama, od ronilačke opreme, putovanja, fotografije, povijesti ronjenja, asocijacijama, lokacijama...