Sve dok netko ne proizvede ultra-laku ronilačku opremu pakiranje opreme za putovanje bit će naporan proces zbog stalno rastućih avionskih naknada za prtljagu.

Mnogi ronioci iz naših krajeva rado odlaze u sunčanija podneblja na tropske ronilačke destinacije, posebice u kasnu jesen, zimu i rano proljeće. Ali, prije nego što počnemo uživati u tim kristalno čistim vodama toplim poput kade, moramo razmišljati o jednom od najzahtjevnijih aspekata ronilačkog putovanja – pakiranju svojih dragocjenih stvarčica koje će nam tamo trebati. Naravno, to uvijek predstavlja problem zbog glomazne ronilačke opreme i skupih avionskih naknada za prtljagu. Stoga vam SCUBAlife donosi nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

Prvi od savjeta je da ronilačku opremu nosite u ronilačkim torbama, a ne u klasičnim putnim torbama. Naime, ronilačke torbe su čvršće, bolje štite opremu, prilagođene su baš ronilačkoj opremi, a najčešće su i laganije od klasičnih putnih torbi. Naravno, treba birati odgovarajuće ronilačke torbe.

Druga važna stvar je planiranje. Dakle, znate kamo idete i kakva ronjenja vas očekuju pa sukladno tome birajte ronilačku opremu koju nosite. Napravite popis svega što vam je potrebno za putovanje i za ronjenje, a zatim ga ponovno prođite i pažljivo razmislite o svakoj stavci. Za ronjenje na koraljnim grebenima u Crvenom moru vjerojatno vam ne treba “reel”, a ni četiri karabinera, ronilački nož, teške peraje za tehničko ronjenje… Razmislite o tome što ćete zaista koristiti, možda je ponekad jeftinije iznajmiti od lokalnog ronilačkog centra neki dio opreme, nego ga nositi od kuće za samo jedan zaron.

Drybag (suha ronilačka torba) je svakako važan dio ronilačke opreme, ali za putovanja treba dobro izabrati suhu torbu. Valja obratiti pažnju na težinu, volumen i izdržljivost te ima li kotačiće, trake za nošenje ili rameni pojas. Sve to bit će vam itekako važno jer tu torbu morati i nositi. Važno je i ima li pretince iznutra ili izvana da biste mogli odvojiti neke stvari do kojih ćete moći doći bez otvaranja cijele torbe.

Naravno, ključno je učinkovito pakiranje ronilačke opreme. Spakirajte čvrste stvari oko unutarnjih stijenki torbe (recimo peraje), a kompenzator plovnosti složite na dno. Stisnite sve što je moguće ravnije, uklonite sav zrak i vodu iz kompenzatora i sve osušite (ne zaboravite ukloniti utege prilikom ponovnog pakiranja na povratku!). Stavite ronilačko odijelo na vrh, a predmete poput regulatora i maske u nabore vašeg odijela. Masku vjerojatno možete staviti i u peraju, a u drugu peraju možete staviti ronilački kompjuter ili svjetiljku. Čizmice i rukavice te ostale sitnice najčešće možete ugurati u kuteve između odijela, kompenzatora i peraja, a i u čizmice najčešće možete staviti neku sitniju stvar. Ako je ukupna masa prtljage i dalje problem, možete odvojiti crijeva na prvom stupnju regulatora (začepite rupe originalnim vijcima) pa prvi stupanj, ronilačko računalo i masku ponesite u ručnoj prtljazi – to je najosobniji pribor!

Zgodno je napraviti popis stvari koji onda možete još jednom prekontrolirati i vidjeti što vam je zaista važno ponijeti. Taj popis dobro će vam doći kad budete pakirali stvari za povratak. Prije pakiranja uvjerite se da sve što nosite zaista i radi, a ne zaboravite ponijeti rezervne O-prstenove ili specijalizirane rezervne dijelove koji bi vam mogli zatrebati, a tamo ih vjerojatno nema. Razmislite o dijeljenju rezervnih dijelova s nekim tko ide s vama – vjerojatno neće vama i kolegi otkazati ista stvar pa dogovorite tko što nosi za rezervu. Komplet alata sigurno ima svaki ronilački centar pa ga ne treba nositi, a nož je malo vjerojatno da će vam trebati. Ako vam baš zatreba nož, sigurno ćete ga jeftino iznajmiti u ronilačkom centru.

Što se tiče odjeće koju nosite, složite svu odjeću za koju mislite da bi vam mogla trebati na hrpu pokraj ronilačke opreme, a zatim je prepolovite na stvarno potrebne stvari. Uglavnom ćete vrijeme provoditi na ronjenju, na brodu, u čamcu ili u ronilačkom centru pa razmislite… Spakirajte ih u zasebnu mrežastu vrećicu koja se lako može izvaditi.

Prije putovanja obavezno pročitajte pojedinosti o zrakoplovnoj tvrtki koju ste izabrali za predstojeće putovanje. Neki dopuštaju samo jednu torbu ukupno, tako da ručne torbe ili torbe za prijenosno računalo moraju ići u njih. Sve što je osjetljivo spakirajte u sredinu torbe i okružite odjećom da te stvari zaštitite od udaraca. Prije polaska provjerite je li sve dobro osigurano. Vaše ronilačke torbe trebale bi biti čvrsto spakirane ili imati trake za stezanje koje sve drže na mjestu jer šteta najčešće nastaje zbog sudaranja opreme unutar torbe.