Kristijan Gligora na prvi pogled ni po čemu se ne razlikuje od svojih vršnjaka, no što se tiče ronjenja već je nadmašio mnoge iskusne ronilačke vukove.

Ovaj 16-godišnji tinejdžer iz mjesta Mandre na otoku Pagu koje službeno broji manje od 500 stanovnika do sada već ima tri službeno priznata podvodna arheološka otkrića, a na putu je i četvrto.

“Moj Kristijan praktički roni od kada je beba, još kada je imao one plivarice na rukama. Kao i ja, uglavnom se bavi ronjenjem na dah, a 2020. godine u ronilačkom klubu Foka dobio je temeljni SCUBA certifikat (do 18 metara)”, priča nam Kristijanov otac Željan koji se i sam od djetinjstva bavi podvodnim ribolovom, a specijalizirao se za ulov morskih crva. Zanimljivo, unatoč golemom ronilačkom iskustvu Željan se nikad nije okušao u ronjenju s autonomnim ronilačkim aparatom, za razliku od sina Kristijana.

I jednom i drugom prioritet je sportski ribolov, a do prvog otkrića arheološkog nalaza Kristijan je došao prije dvije godine u paškoj uvali Girenica gdje je tada pronašao antičku rivu. Otkriće su mu priznali Restauratorski zavod i dr. Irena Rossi sa Sveučilišta u Zadru, a ne puno kasnije uslijedila su i nova otkrića. Najprije antički brod na južnoj strani otoka Mauna, a potom i novi podvodni antički lokalitet na rtu Mišnjak kod istoimenog otočića. Inače je cijeli lokalitet rta i otočića Mišnjak već bio prijavljen Zavodu, ali otkriće podvodnog dijela pripada Kristijanu. Sudeći po veličini nalazišta, nagađa se da je to bila značajna antička “baza” kasnog brončanog doba.

“Vjerujem da će uskoro biti potvrđeno i četvrto nalazište, a detalje vam ne mogu otkriti dok ne bude službeno jer je do tada nalazište i dalje tajna. No, ono što mogu reći je da se radi o jednom neobičnom platou koji će arheolozi doći proučiti i vidjeti, ali po dosadašnjim nalazima i komadima lončarije mogu reći da se radi o nalazištu”, kazuje nam Kristijanov otac Željan.

Unatoč značajnim otkrićima Kristijan nam kaže da njegov prioritet ostaje podvodni ribolov. “Nisam razmišljao o tome da postanem podvodni arheolog ili da se bavim ronjenjem profesionalno, barem za sada”, ističe Kristijan.

I otac i sin ističu kako im je prioritet ekologija i zaštita podmorja. “Meni je važno da i domaćim ljudima ukažem na to kako je na ovim našim područjima bilo povijesti puno prije nas, da ne počinje sve gradnjom apartmana i turizmom, već da imamo veliku povijest koja je tu pred nama, da su tu ljudi živjeli od brončanog doba”, kaže Željan.

Kristijan kaže da je ciljano jako teško tražiti arheološke nalaze, već da je do njih došao praktički slučajno. Otac Željan dodaje da takve aktivnosti iziskuju i značajna financijska sredstva te se nada da će Kristijanova otkrića potaknuti državu i društvo da se i tu nešto promjeni. “Kristijan ima 16 godina i po ovom broju nalaza u tim godinama jedinstven je u svijetu. Ne mislim da će se on time baviti profesionalno, već vjerujem da će uskoro krenuti aktivnije u podvodni ribolov, ali da su pred njim i dalje velika otkrića. Ono što mi je dodatno važno bi bilo da i naše mlade uputimo na to da postoje i druge stvari osim nekih prizemnih stvari s društvenih mreža te da ih usmjerimo u nekom drugom smjeru koji ja smatram ispravnijim”, zaključuje Željan.

+ posts

Stanko Borić je iskusni novinar i urednik web portal www.scubalife.hr, a piše o svim ronilačkim temama, od ronilačke opreme, putovanja, fotografije, povijesti ronjenja, asocijacijama, lokacijama...