Ako ste strastveni ronilac malo hladnija voda Vas zasigurno neće spriječiti da zaronite, tako i treba biti!

No, nemojte zaboraviti da je ipak potrebno zadržati povoljnu temperaturu tijela tijekom urona. Evo nekoliko savjeta koji će Vam to olakšati.

  • Odaberite prikladno ronilačko odijelo! Koliko god se ovo činilo očitim korakom, ne smije ga se zapostaviti. Odabir odgovarajućeg odijela može utjecati na cijeli uron. Razmislite trebate li odijelo s dugim ili kratkim nogavicama te koju debljinu trebate, a ako ste nesigurni u odabir Vaš ronilački instruktor će Vam zasigurno rado pomoći. Još je važnije od toga da Vam odijelo savršeno pristaje. Mokra odijela funkcioniraju tako da zarobe tanki sloj vode između sebe i Vašeg tijela te ga Vi svojom toplinom ugrijete i tako ste cijeli uron okruženi toplom vodom. Ako odijelo ne pristaje savršeno (bilo da je preveliko ili premalo – rezultat će biti isti), voda će konstantno cirkulirati i bit će Vam hladno kao da uopće ni ne nosite odijelo. Ne bojte se ni suhog odijela, ako je stvarno toliko hladno, obucite ga bez ustručavanja (naravno, ako ste položili tečaj za suho odijelo).
  • Obucite kapuljaču! Kapuljače za morska odijela dizajnirane su da prekriju glavu i lice pritom ostavljajući prostora za masku i regulator. Moglo bi Vas iznenaditi koliko će Vam toplije biti i koliko topline gubite kroz glavu. Ciljajte kapuljače s dugačkim vratom koje možete zataknuti ispod odijela kako biste što manje kože izložili hladnoj vodi. Također, ako je potrebno obucite i neoprenske rukavice čime ćete također smanjiti dodirnu površinu kože i hladne vode.
  • Ugrijte se na površini! Ako ste dobro zagrijani još prije urona, to znači da ćete više topline unijeti sa sobom u vodu. Obucite se toplo: duge hlače, jakna pa čak i šal i rukavice, ako je potrebno. “Šuškavac”, odnosno vjetronepropusna jakna je savršen izbor za vjetrovito vrijeme i vožnje brodom do mjesta urona.
  • Jedite par sati prije urona! Dobro se najesti par sati prije urona je bitno iz više razloga. Prvo, to će Vam omogućiti prijeko potrebnu energiju te Vas održavati budnijim i opreznijim. Drugo, Vaš će metabolizam proraditi što će Vam pružiti i dodatnu toplinu. Zato, pomno isplanirajte svoje obroke kako biste održali temperaturu tijekom ronjenja. Naravno, nije uputno jesti neposredno prije urona.
  • Isperite odijelo toplom vodom! Pripremite i ponesite sa sobom kantu tople (ne kipuće!) vode. Kada obučete mokro odijelo i spremite se za uron, ulijte toplu vodu u odijelo kroz sve otvore. Na taje ćete način stvoriti sloj tople vode između odijela i tijela pa Vaše tijelo neće trošiti dodatnu energiju na njeno zagrijavanje.
  • Unaprijed sklopite i pripremite opremu! Uvijek je praktično složiti opremu prije dolaska na mjesto urona, no to je posebno važno kada ronite u hladnim uvjetima. Tako ćete smanjiti vrijeme provedeno na hladnom zraku te ćete imati više vremena za uron.
+ posts