Digitalizacija olupina Jadrana

Ronilac iz Metkovića u ulozi čuvara podvodne kulturne baštine Jadrana

602

Prije otprilike godinu dana jedan ronilac i bivši nogometaš iz Metkovića pokrenuo je zanimljivu i korisnu inicijativu digitalizacije olupina na Jadranu.

Toni Kuran snima i producira kratkometražne dokumentarne filmove koje možete vidjeti na njegovom YouTube kanalu.  

Za SCUBAlife smo popričali s Kuranom o tome kako je uopće krenula ta cijela priča. “Što se tiče kratkometražnih dokumentarnih filmova, ideja i sve ostalo su moja ideja, a nadahnuće sam pronašao kad sam nabavio knjige gospodina Danijela Frke, ‘Potonulo blago Jadrana’ te kasnije noviju knjigu ‘Blago Jadrana’. Odmah sam nazvao Danijela te ga pitao bi li on imao što protiv, ako bih to snimao uz sugestiju kako je to između ostalog i promocija za njega i njegove knjige jer su u odjavnoj špici filmova napisani posebni stupci – informacije koje se tiču autora i ostalog materijala u videu te se spominju ime knjige i Danijelovo ime. On mi je rekao da nema ništa protiv i da mu je drago da se još ljudi bavi tim stvarima kao i on sam, na čemu sam mu jako zahvalan“, kaže nam Kuran.

Što se filmova tiče, u ovom trenutku završili su, odnosno pokrili olupine najvećeg dijela južnog Jadrana. Ovo ljeto idu na Vis i Istru gdje su brojne olupine, a ekipa je završila i film o avionu Junkers Štuka 87 pokraj Žirja kraj Šibenika.

Kuran kaže kako je plan dokumentirati većinu olupina koje su navedene u knjizi, kao i neke i koje nisu, i to već kroz par mjeseci kao recimo parobrod Dubrovnik koji je potonuo u Neretvanskom kanalu između Hvara i Pelješca. “Što se financiranja filmova i samog troška puta, plaćanja koncesioniranim ronilačkim centrima za odlazak do olupine i svega ostalog tiče, osobno stojim iza toga i zbog toga mi nije nimalo žao, to je nešto što mene čini iznimno sretnim. To je ono što najviše volim raditi – roniti po olupinama koje za mene predstavljaju nešto neistraženo i kao neku vremensku kapsulu gdje vrijeme jednostavno stane i ne mislim ni o čemu drugom u tom trenutku. Zasada nisam aplicirao ni na kakve projekte, niti tražio financijsku podršku za filmove“, ističe Kuran.

Dodaje kako mu je cilj bio i ostao napraviti nešto što do sada još nije nitko, a Frka je to odlično napravio u knjizi, da ovako dokumentira olupine. Filmovi na YouTube kanalu su na engleskom jeziku s titlovima na hrvatskom, a Kuran kaže kako je to zato da bi se ne samo domaćim roniocima, nego i strancima, turistima približila blaga koje naš Jadran skriva te prikazala sva njegova ljepota i raskoš.

Proces digitaliziranja olupina Jadrana

“Podvodne snimke snimam ponekad sam, a kada ide i moj prijatelj i talijanski instruktor Michele Giovanni Ventura, onda i on snima i tako gledamo da uvijek snimaju najmanje dvojica ili čak više nas. Filmove montiram zajedno s mojim prijateljem iz Metkovića Marinom Verajom koji ima studio za fotografiranje i snimanje u Metkoviću i koji je veliki majstor u tom poslu. Dođemo, sjednemo i zadamo se maksimalno u taj posao. Ja mu kažem kako zamišljam video, odabirem materijal kojeg nalazimo na internetu ili u arhivima, početnu ilustraciju preuzmemo iz Danijelove knjige, to je inače njegov osobni crtež kojeg fenomenalno odradi, a Marin uz svoje znanje i savjete te sugestije to preko kompjutera slaže i tako uz zajednički trud dobijemo gotov proizvod, a usput u tome i uživamo. Ubacujemo engleski govor te prijevod, a glas za snimke posuđuje Marija Jaramaz iz Metkovića”, opisuje nam Kuran proces nastanka ovih filmova.

Kad smo kod njegovih uradaka valja spomenuti kako je prošlo ljeto s filmom “Schnellboot S57“ sudjelovao na Neum film festivalu gdje je među više od 1000 amaterskih filmova uvršten u finale pa je osvojio treće mjesto publike.

Što se opreme za snimanje tiče trenutno koriste GoPro kamere s kojima su zadovoljni te rasvjetu s običnim podvodnim svjetiljkama, ali kaže kako će već ovo ljeto krenuti snimanja s ozbiljnijom opremom.

Više o ovom iznimnom roniocu, njegovom izuzetno vrijednom projektu te Športsko Ronilačko Ekološkom klubu Delta 5 iz Metkovića pročitajte u 51. broju SCUBAlife magazina.

+ posts

Stanko Borić je iskusni novinar i urednik web portal www.scubalife.hr, a piše o svim ronilačkim temama, od ronilačke opreme, putovanja, fotografije, povijesti ronjenja, asocijacijama, lokacijama...