Porto Santo, maleni otok u portugalskom arhipelagu Madeira ponovno je bio domaćin jednog od najuzbudljivijih događaja u svijetu podvodne fotografije i videografije – III Madeira Underwater Open 2024 Photo & Video Championship.

Ovaj put oko 40 sudionika među kojima su bila i tri predstavnika iz Hrvatske (Damir Zurub, Katarina Marija Mihaljinec i Vanja Krvavica) pridružili su se ovom velikom natjecanju obogativši ga raznolikošću i strašću za otkrivanjem podvodnog svijeta.

I dok i dalje traje cirkus Hrvatskog ronilačkog saveza sa zabranama nastupanja najtrofejnijih hrvatskih predstavnika u ronilačkim sportovima, hrvatski natjecatelji nastavljaju nizati uspjehe na međunarodnim natjecanjima gdje na najbolji način promoviraju Hrvatsku i ronilački sport.

Natjecanje Madeira UW Open 2024 trajalo je pet dana – jedan trening dan i dva natjecateljska dana. Ostali dani bili su ispunjeni radionicama, predavanjima i izletima pružajući sudionicima priliku za usavršavanje svojih vještina, razmjenu iskustava i upoznavanje s ljepotama otoka Porto Santo.

Hrvatski natjecatelji natjecali su se u četiri kategorije (ambijent, riba, makro i kreativa), a Damir Zurub s asistenticom Katarinom Marijom Mihaljinec osvojio je drugo mjesto u kategoriji kreativne fotografije i treće mjesto u kategoriji riba.

Jedna od iznenađujućih novosti na ovogodišnjem natjecanju bila je uvođenje posebne kategorije za fotografije i video snimke snimljene mobilnim uređajima. Ova inovacija odražava modernu stvarnost u kojoj su pametni telefoni postali sveprisutni alati za snimanje čak i u podmorju. Sudionici su s oduševljenjem prihvatili ovu novu kategoriju demonstrirajući svoju kreativnost i vještinu čak i s ovako ograničenom opremom.

III Madeira Underwater Open 2024 natjecanje obogatilo je svijet ljubitelja podvodne fotografije i videa, a osim što je pružilo platformu za natjecanje i demonstraciju vještina, ovo natjecanje je ojačalo zajedništvo među roniocima i podiglo svijest o važnosti očuvanja morskog okoliša.

Strast i predanost sudionika ovog natjecanja rezultirali su nevjerojatnim umjetničkim djelima koja će još dugo ostati kao svjedoci ljepote i bogatstva podvodnog svijeta, a hrvatski podvodni fotografi još su jednom potvrdili zašto su u samom svjetskom vrhu.

Stanko Borić je iskusni novinar i urednik web portal www.scubalife.hr, a piše o svim ronilačkim temama, od ronilačke opreme, putovanja, fotografije, povijesti ronjenja, asocijacijama, lokacijama...