Po završetku Drugog hrvatskog ronilačkog kongresa održana je velika ekološka akcija čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner u kojoj je sudjelovalo više od 200 ronilaca, sudionika ronilačkog kongresa.

Unatoč orkanskoj buri ronioci su izvlačili otpad iz mora diljem Kvarnera na šest lokacija: Rijeka, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Selce i Novi Vinodolski.

Akcija čišćenja podmorja održana je u sklopu Kongresa, a u cilju druženja uzvanika kroz čišćenje podmorja te s ciljem ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja ljepota podmorja.

Organizator ove velike ekološke akcije čišćenja podmorja je Agencija Promocija ronjenja uz podršku ronilačkih klubova i centara: RC Marco Polo, Rk HRVI Nemo-Adriatic, Klub podvodnih aktivnosti Kostrena, Sportsko pomorsko društvo Luben, Bakar, Klub podvodnih aktivnosti ADRIA, RC Mihurić i RC Dive Side koji su se angažirali u realizaciju ove eko patrole na Kvarneru.

“S velikim zadovoljstvom smo se uključili u organizaciju ekološke akcije čišćenja podmorja ovdje u Rijeci ispred našeg ronilačkog centra Marco Polo kako bi time senzibilizirali javnost o važnosti očuvanja podmorja i ljepota kojima naš Jadran obiluje”, rekao je Ferdinand Hitrec, vlasnik ronilačkog centra Marco Polo.

Kako bi se akcija i realizira podršku u provedbi Eko patrole 2021. – Kvarner pružile su Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica grada Bakra, Turistička zajednica grada Kraljevice, Turistička zajednica grada Crikvenice i Turistička zajednica grada Novog Vinodolskog.

Akcija čišćenja podmorja provodila se pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz veliku podršku INE (naftne kompanije s vodećom ulogom u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnom ulogom u regiji) koji vrlo rado podržavaju ovakve akcije čišćenja podmorja.

Tijekom trajanja akcije čišćenja podmorja ronioci su iz mora izvukli nekoliko desetaka vreća otpada od čega najviše plastike, zatim gume, štednjake, staklo, boce i dugi otpad, a sudjelovali su ronioci iz svih dijelova Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

“Naši ronilački centri diljem Kvarnera pružili su logističku pomoć ovoj zahtjevnoj i velikoj akciji čišćenja podmorja. Izuzetno nas raduje što je ronilački centar Mihurić domaćin ovakve akcije, iako su danas posebno zahtjevni uvjeti ronjenja, ukoliko uzmemo u obzir vrlo loše vremenske prilike pa smo rasporedili ronioce na zamjenske lokacije čišćenja podmorja”, rekao je Hinko Car, vlasnik ronilačkog centra Mihurić.

Također, u akciju čišćenja uključile su se i javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva, ronilački klubovi, ronilački centri i spasilačke jedinice pri civilnoj zaštiti.

“Vatrogasci su obučeni za ronjenje u ekstremnim uvjetima kao što je danas s obzirom na loše vrijeme, tako da ćemo ujedno pripaziti i na naše kolege. Organizatorima zahvaljujemo na pozivu, kako na ronilački kongres, tako i na ovu eko patrolu čišćenja Kvarnera, a uvijek se vrlo rado odazivamo na ekološke akcije čišćenja”, rekao je Gašper Janežič, PGD Sevnica.

Ova velika i zahtjevna akcija čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner objedinila je sve ronioce koji su sudjelovali na Drugom hrvatskom ronilačkom kongresu na kojem je jedna od važnih tema bila ičišćenje podmorja. Medijski pokrovitelji kongresa i Eko patrole 2021. – Kvarner su Morski.hr, Gorgonija.com, SCUBAlife i Mreža TV.

+ posts