U proteklih 36 godina CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) organizira Svjetsko prvenstvo u podvodnoj fotografiji.

Održavajući se svake dvije godine ovo natjecanje okuplja fotografe i videografe iz cijelog svijeta kako bi se natjecali za naslov svjetskog prvaka.

Tako se ove godine od četvrtog do 10. listopada svjetsko prvenstvo održavalo na portugalskom otočju Madeira – Porto Santo, a svi natjecatelji bili su smješteni u hotelu Villa Baleira koji je bio i svojevrsna baza svih događanja. Na svjetskom prvenstvu sudjelovalo je 97 natjecatelja iz 21 države s 10 timova, a u kategoriji video natjecali su se natjecatelji iz osam zemalja.

Hrvatsku reprezentaciju na ovom svjetskom prvenstvu predstavljali su Damir Zurub (fotograf i kapetan reprezentacije), Marino Brzac (fotograf) te asistenti Katarina Marija Mihaljinec i Sandra Sertić, svi članovi ronilačkog kluba Roniti se mora iz Zagreba.

Hrvatski reprezentativac i dvostruki svjetski prvak Damir Zurub s asistenticom Katarinom Marijom Mihaljinec osvojio je opet novi naslov svjetskog prvaka i to u kategoriji Close up s temom, a u istoj kategoriji je naš Marino Brzac s asistenticom Sandrom Sertić osvojio treće mjesto.

Naši reprezentativci predavali su fotografije u četiri kategorije i u svim kategorijama njihove su fotografije bile među 15 najboljih fotografija svjetskog prvenstva, a ronilo se na četiri lokacije u zaštićenom morskom rezervatu Ilhéu de Cima koje su bogate morskom faunom.

U ukupnom poretku svjetskih reprezentacija Španjolska je na kraju timski osvojila prvo mjesto. Hrvatska reprezentacija u podvodnoj fotografiji (Zurub/Mihaljinec i Brzac/Sertić) još je jednom pokazala da je zadnjih nekoliko godina u samom vrhu svjetske scene, a novi naslov je to i dokazao!

+ posts