U očajničkom pokušaju zadržavanja vlasti u Hrvatskom ronilačkom savezu (HRS) i vlastitog spašavanja od kaznenog progona predsjednik Kamilo Čuljak pokušava suspendirati naše najbolje reprezentativce i trenere iz svih ronilačkih sportova.

Naime, prije tri godine dvanaestoro reprezentativaca i trenera podnijelo je kaznenu prijavu protiv čelništva HRS-a, uključujući predsjednika Kamila Čuljka i potpredsjednika i izbornika Valentina Rajkovića. Sada, kad su napokon poduzete prve radnje u predmetu i saslušani prvi predloženi svjedoci, Čuljak nastoji osujetiti kazneni postupak protiv sebe pokušajem suspenzije većine koja se usprotivila njegovom upravljanju HRS-om koje je opterećeno brojnim nezakonitostima, protustatutarnim radnjama, nepotističkim aferama te dugogodišnjim nedemokratskim upravljanjem.

Nakon što su suprotno nacionalnim interesima ispisane potpuno istovjetne obavijesti o suspenziji i zabrani nastupanja i sudjelovanja na natjecanjima za naše najbolje reprezentativce i osvajače brojnih odličja: Mirelu Kardašević, Sašu Miloš (ujedno i trenerica), Gorana Čolaka, Damira Zuruba, Filipa Strikinca, Vanju Peleša (ujedno i trener), Borisa Milošića te trofejnih trenera Ivana Drviša i Mateja Bosaka, čelnici HRS-a (predsjednik Kamilo Čuljak, dopredsjednik i fiktivni izbornik Valentino Rajković) u pratnji još trojice kolega svoj su nezapamćeni potez obilježili slaveći i časteći se u jednom od najskupljih zagrebačkih restorana, vjerojatno kao i često do sad novcem Saveza.

U obavijestima se ne objašnjavaju razlozi suspenzija, već se samo navodi da su počinjeni prekršaji iz članka 14. navodnog “Pravilnika o stegovnoj i materijalnoj odgovornosti HRS-a“ koji nikada nije objavljen, unatoč nalogu državnog Povjerenika za informiranje. Jednako tako, protivno zakonu i nalogu Povjerenika već dulje od desetljeća taje se i ostali dokumenti ključni za funkcioniranje Saveza.

Ovo kršenje zakona i naloga tijela javne vlasti te uzurpacija djelovanja HRS-a putem sustavnog provođenja protustatutarnih i protuzakonitih radnji ozbiljno prijeti raspadom krovne nacionalne organizacije za ronilačke djelatnosti. Naime, nakon što je zbog nezadovoljstva upravljanja Savezom upravni odbor napustilo troje od sedam članova, a izgledan je i odlazak četvrtog člana, to glavno tijelo odlučivanja bi uskoro moglo ostati bez neophodnog kvoruma. Nadalje, i sportsku komisiju (SK) su napustili brojni nezadovoljni članovi, osobito oni koji su bili stručni. Nedavno imenovani aktualni predsjednik sportske komisije isto je najavio ostavku, između ostalog zbog ovih odluka o suspenzijama skoro svih seniorskih reprezentativaca, izglednih osvajača najsjajnijih odličja na predstojećim svjetskom prvenstvima i njihovih trenera koje su donesene bez njegova znanja.  

Čelnici HRS-a panično pokušavaju popuniti upražnjena mjesta u tim ključnim tijelima novim članovima te metodama nuđenja privilegija potencijalnim novim dužnosnicima i zastrašivanjem pobunjenih sportaša zaustaviti konačni raspad Saveza prije ovogodišnje redovne izborne skupštine (sabora).

Čelnici HRS-a vjerojatno su osjetili dodatnu ugroženost svojih pozicija nedavnim pokretanjem novih inspekcijskih nadzora njihovog rada od porezne uprave i Hrvatskog olimpijskog odbora te sportske inspekcije koju je osobno naredila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon prijama hrvatskih reprezentativaca iz raznih ronilačkih sportova. Pokretanjem stegovnog postupka se očito žele obezvrijediti iskazi koje su sportaši i treneri dali ministrici.

Zaslužni hrvatski sportaši i treneri očekuju objašnjenja za svoje suspenzije te reakciju HOO-a, Ministarstva turizma i sporta i Nadzornog odbora HRS-a te će se nakon toga obratiti javnosti putem konferencije za novinare, a najavili su i da će odmah pokrenuti sudske tužbe za žurno obustavljanje ovih odluka, kao i za nadoknadu učinjene im štete.