Kako bi održavalo Vašu tjelesnu temperaturu ugodnom mokro odijelo mora dobro pristajati i biti odgovarajuće debljine s obzirom na okolinu u kojoj ronite.

Mokro odijelo održava tjelesnu temperaturu tako što sprečava dotok nove, hladnije vode koja bi tijelo hladila. Kako bi to bilo ostvarivo, mokro odijelo treba usko pristajati uz tijelo, ali bez da otežava pokrete i disanje. Bilo kakva mjesta na kojima odijelo nije usko priljubljeno uz tijelo omogućit će dodatnoj hladnoj vodi da se uvuče pod odijelo te će Vas tako rashladiti. Patentni zatvarači na zapešću i skočnom zglobu omogućavaju lakše navlačenje i skidanje odijela bez da smanje njegovu učinkovitost. Odijelo je prilikom kupnje potrebno isprobati, a važno je obratiti pozornost i na položaj patentnog zatvarača. Naime, neki ronioci preferiraju patentni zatvarač sprijeda, ali je takav položaj zatvarača lošiji izbor jer se prilikom saginjanja zatvarač ipak teže savija pa stvara nabore koji smetaju.

Mokra ronilačka odijela mogu biti jednodijelna ili dvodijelna, a danas je češća varijanta jednodijelnog odijela. Dvodijelna odijela se lakše oblače, ali za ronjenje s autonomnim aparatom češće se koriste jednodijelna. Bitno je i odabrati odgovarajuću debljinu odijela za okruženje u kojemu ćete roniti. Neoprenska pjena koja gradi mokro odijelo ispunjena je mjehurićima zraka koji se ponašaju kao izolator topline. Što je odijelo deblje, to ima više mjehurića, odnosno bolje čuva toplinu. Ako ronite u toplim vodama (24 do 30 stupnjeva Celzija) bit će Vam dovoljno odijelo od svega 1,6 milimetara. Ako ronite na nešto nižim, ali ipak toplim temperaturama (21 do 25 stupnjeva Celzija) preporučujemo nešto deblje odijelo od tri milimetra. Pri još nižim temperaturama (18 do 22 stupnja Celzija) najbolje je odijelo od pet milimetara. U hladnim pak vodama (10 do 20 stupnjeva Celzija) predlažemo debelo odijelo od 6,5 milimetara, a u jako hladnim vodama (do 12 stupnjeva Celzija) najbolje bi bilo roniti u odijelu od 9,5 milimetara ili u suhom odijelu. Čak i ako je voda toliko topla da možete roniti u kupaćem kostimu, bilo bi bolje navući tanko ronilačko odijelo. U takvoj vrsti zaštite Vam neće biti vruće, ali ćete biti zaštićeni od sunčevih zraka i morskih organizama i osigurat ćete se od osipa koje možete dobiti od kompenzatora plovnosti, a i spriječit ćete da Vas isti nažulja.

+ posts