Svi ronioci znaju da je buddy sustav ronjenja zapravo sama srž svakog rekreativnog ronjenja te da ronioci uvijek rone u paru, ali ljudi iz Dive RAID Internationala prošli tjedan predstavili su novi tečaj čiji je cilj osposobiti ronioce za samospašavanje u slučajevima kada njihov ronilački buddy možda nije toliko iskusan.

Naime, svi smo svjesni da postoji mnogo prilika kada bismo mogli biti “prisiljeni” roniti s kolegom roniocem koji nam “nije ravnopravan” jer je tek početnik i njegove ronilačke vještine i općenito snalaženje pod vodom nisu uvjerljive. Ponekad ronimo s neiskusnim ili nesigurnim buddyjem, a postavlja se pitanje možemo li tada doista očekivati da će nam buddy ponuditi visoku razinu podrške i vratiti nas i sebe sigurno natrag na površinu u slučaju nekog problema. Upravo takve situacije potaknule su RAID da razvije “Independent Diver Program”.

Posebno pitanje su i podvodni fotografi. Što kažete na ronjenje u paru s podvodnim fotografom? Jesu podvodni fotografi uglavnom koncentrirani na svoje buddyje ili na kadriranje savršenog snimka? Možemo li se iskreno osloniti na svog buddyja dok roni nad pramcem olupine koju fotografira i tako ostaje i 15-ak metara ili više od nas?

Naravno, RAID promovira ronjenje kao timsku aktivnost na svim razinama. Prema RAID-u je ronjenje nešto što se radi s prijateljem. Međutim, buddy sustav temelji se na tome da je svaki član tima jednak ili barem podjednak te da je svaki ronilac dorastao uronu u koji se upušta, a često se rekreativni zaroni odvijaju tako da se grupa ronilaca oslanja na jednog ili dva iskusnija ili da se jedan ronilac oslanja na svog buddyja, dok njegov iskusni buddy nema “pravog buddyja” na kojeg bi se mogao osloniti u eventualnom problemu. Postavlja se i logično pitanje može li se instruktor ronjenja osloniti na polaznike tečaja ili netom završene tečajce. Mogu li mu oni pomoći u stvarnoj nuždi?

Mnogo je ovakvih primjera kad iskusni ronilac zapravo roni bez zajamčene podrške buddyja, a upravo te ronioce su imali na umu u RAID-u kad su razvijali Independent Diver Program.

Glavne vještine koje se podučavaju na ovom tečaju usredotočuju se na način razmišljanja i poznavanje posebne opreme koja iskusnom roniocu (onom sa 100 zabilježenih urona ili više) omogućuje sigurno i udobno ronjenje bez potrebe da se oslanja na podršku ronilačkog buddyja u slučaju iznenadnog i neočekivanog problema tijekom ronjenja. Ovaj tečaj podučava polaznike planiranju ronjenja te ključnim tehnikama samospašavanja. Jedan od ciljeva ovog tečaja je da ronilac koji ga položi postane apsolutno savršen ronilački partner.

+ posts