Maldivi su otočna država s prosječnom nadmorskom visinom manjom od dva metra pa su opravdano u strahu od podizanja razine mora.

Upravo stoga ta država već godinama pokušava pronaći rješenje za izvjestan budući problem, a čini se da su odlučili plutati na površini mora pa su krenuli u izgradnju jednog plutajućeg grada.

Početak gradnje bit će iduće godine, a u prvoj fazi planirana je izgradnja 5000 kuća. Te kuće izgradit će u prostranoj laguni udaljenoj pet minuta vožnje gliserom od Malea, glavnog grada Maldiva. 5000 plutajućih kuća bit će međusobno povezane i sigurno privezane za dno lagune, a stanovi se grade lokalno prema standardima nizozemskih inženjera.

U idućim fazama projekta planirana je i izgradnja rekreativnih sadržaja, čak i golf terena pa će Maldives Floating City zapravo biti prvi pravi plutajući grad na svijetu.

A da su na Maldivima ronioci itekako važni dokazuje i to što su projektanti mislili na ronioce pa će pod vodom sve biti dovoljno osigurano i označeno kako bi ronioci mogli bez problema roniti ispod plutajućeg grada.