Ronilački klub Roniti se mora uz podršku C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te National Geographica Hrvatske kao partnera na projektu u Šibeniku održali 28. ekološku akciju Think Green.

Ova akcija trajala je dva dana, a u Šibeniku se čistilo od mula Krka do veslačkog kluba Krka – ukupno kilometar obale. Iz podmorja je izvađeno više od 11 tona (11.670 kilograma), odnosno 25 kubičnih metara otpada.

Najveći komadi bili su razne metalne konstrukcije, bojleri, gume (automobilske i kamionske), jako puno stakla, jedrilica, wc-školjke, plastične sjedalice, električni romobil i slične stvari koje ne pripadaju u podmorje.

Za sitniji otpad poput stakla, plastike i limenki upotrijebljeno je više od 1200 vreća. U partnerstvu s C.I.O.S. grupom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav otpad prikupljen tijekom akcije odvezen je iz grada i bit će razvrstan te adekvatno zbrinut. Tako se dodatno pomaže lokalnoj zajednici i oslobodi ih se svake brige oko zbrinjavanja otpada izvučenog iz podmorja.

U ovoj ronilačkoj ekološkoj akciji sudjelovalo je 150 ronilaca volontera koji su zajedno odradili preko 400 radnih sati pod vodom te 50 volontera koji su pomoć pružali na kopnu. Naravno, ovakvu akciju ne bi bilo moguće tako uspješno izvesti bez adekvatne potpore partnera i sponzora, lokalne zajednice, njenih društava i Grada Šibenika.

Inače, u akciji je sudjelovalo čak 200 sudionika – ronilački klubovi iz Hrvatske, susjedne BiH te Makedonije: članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora Zagreb i Šibenik, PIK Mornar, DPS Zagreb, ENK Pena, KPA 3. Maj, KPA Amfora Rab, KPA Marsonia, KPA Vodomar, KPD INA Kostrena, RC Osijek, RIS Kutina, RK Agramsub, RK Nautilus, RK Požega, RK Sisak, KPA Iglun, RK Mostar, Sea Star Diving kao i članovi Powerlifting Klub Šibenik, GKK Šibenik te MNK Šibenik.

Na službenom otvorenja akcije nazočili su predstavnici Šibensko-kninske županije i župan Marko Jelić koji je napomenuo kako je vrlo važno raditi na širenju svijesti i odgovornosti pojedinca “za budućnosti svih nas, a posebno naših potomaka”.

Akcija Think Green ima i edukativni karakter s ciljem podizanja svijesti o nužnosti ostavljanja čistog mora budućim naraštajima. Kako bi se taj cilj postigao ovog je puta predstavljena i nova faza Think Greena, a to su ambasadorice Klara Ljubenko i Kristina Ivanuš. Njihova misija je promocija zaštite podmorja i čišćenja podmorja, ali i edukacija mlađih naraštaja o važnosti očuvanja okoliša te morske flore i faune.

Ambasadorice je tvrtka Montre (zastupnik poznatog japanskog brenda Seiko u Hrvatskoj) opremila prigodnim ronilačkim satovima – Seiko Prospex Save the Ocean koje su im osobno predali njihovi predstavnici.

Akcija Think Green Šibenik 2022 održana je u partnerstvu s C.I.O.S. grupom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographicom Hrvatska i AqUA – Adriatic Underwater Academy, a pod pokroviteljstvom TZ Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

Sponzori ove akcije su: INA d.d., Mares, Garmin, Jamnica, Zagrebačke pekarne KLARA, Montre (Seiko), Armerun hotel, D-Resort Šibenik, Hostel Sv. Lovre, D-Marin Mandalina, Mare Yachting, Germania Sport, Knauf, Vodovod i odvodnja Šibenik, Triton Sub, Testament Vinarija, Vinoplod Vinarija, Iločki podrumi, Caffe Bar Domald, Caffe Bar Domino, klub Azimut, Caffe Bar Kruška, Roto Dinamic, Koktel, Tvrđava Kulture Šibenik, Destina Boat Excursions, Ardura Travel, Mesnica Musić, Mesnica Sladić, Pizzeria Zora, Pizzeria More, Argola, Buffet Šimun, Vrtni centar Dubrava, Udruga navijača Šibenski Funcuti, Jedriličarski klub Val, Lulas Art, a medijski pokrovitelji su SCUBAlife magazin, Morski.hr te ScubaSkener.

Humanitarni aspekt ove akcije bio je usmjeren Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije – “Kamenčići”, a donacije su se prikupljale tijekom vikenda, između ostalog, i uz podršku Mijagijeve usluge šišanja i brijanja koji je u pratnji DJ SCUBA pridonio odličnoj atmosferi.

Damir Zurub

Damir Zurub jedan je od najpoznatijih hrvatskih podvodnih fotografa (podvodnom fotografijom bavi se od 2011. godine), član je CMAS-ove vizualne komisije za podvodnu fotografiju i video te sudac na mnogobrojnim internacionalnim natjecanjima u podvodnoj fotografiji. Instruktor je ronjenja, preronio je gotovo cijeli svijet, a okitio se i titulom svjetskog prvaka u podvodnoj fotografiji.