Think Green ima vidljive pozitivne učinke na podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša i odnosa ljudi prema prirodi! Zajednički je to zaključak svih sudionika 27. izdanja projekta kojim se u organizaciji ronilačkog kluba Roniti se mora čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske.

Ovoga je vikenda akcija bila usmjerena čišćenju Jaruna, a iz jezera je sa šest lokacija izvađeno više od 700 kilograma različitog otpada!

Ronioci, njih 55, na dnu su pronalazili otpadne gume, potonule kanue, sajle, plastične boce i limenke te slične materijale kojima nikako nije mjesto u Jarunu. Nakon vađenja iz jezera sav otpad propisno je zbrinula C.I.O.S. grupa, dugogodišnji aktivni partner projekta.

U akciji je sudjelovalo ukupno 80 volontera: članovi ronilačkog kluba Roniti se mora Zagreb, Ronilački klub AdriatiCro Zagreb, Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba, KPA Drava – Varaždin, KPA Vodomar – Duga Resa, Ronilački klub Agramsub, DVD Legrad, Vatrogasna zajednica grada Sveta Nedelja te brojni drugi volonteri.

Podršku Think Greenu pružaju i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographic Hrvatska, INA d.d., Jamnica, Mares, Garmin i Zagrebačke pekarne Klara d.d.

Medijski pokrovitelji ovog projekta su SCUBAlife magazin, Scuba Skener i Morski.hr, a akciju na Jarunu službeno je otvorio izaslanik gradonačelnika Zagreba, Goran Petrović.

Rezultati akcije kroz proteklo desetljeće ukazuju na pozitivna kretanja i odgovorniji pristup građana Hrvatske prema okolišu jer je otpada u jezeru svake godine sve manje. Upravo to potvrđuje važnost kontinuiranog održavanja edukativnih i ekoloških akcija, a organizatorima svakako pruža poticaj za daljnje društveno odgovorne aktivnosti.

+ posts

Damir Zurub jedan je od najpoznatijih hrvatskih podvodnih fotografa (podvodnom fotografijom bavi se od 2011. godine), član je CMAS-ove vizualne komisije za podvodnu fotografiju i video te sudac na mnogobrojnim internacionalnim natjecanjima u podvodnoj fotografiji. Instruktor je ronjenja, preronio je gotovo cijeli svijet, a okitio se i titulom svjetskog prvaka u podvodnoj fotografiji.