Meksička rivijera Maya osvojila je svijet jedinstvenim slatkovodnim Cenotama zapanjujućim zbog svoje vidljivosti koja se proteže i do preko 30 metara. Cenote su ulazi u podzemni svijet labirinata kroz urušene špiljske krovove kojih na Yucatanu ima preko 6000.

Neke od lokacija za ronjenje imaju područja koja posjetiteljima mogu pružiti osjećaj poput špilje, ali s malo ili bez ikakvog svoda nad glavom. Druge su pogodne za špiljske ture i ronjenje u pećinama, dok su neke pak prikladne samo za potpuno kvalificirane ronioce u špiljama. 

Foto by Damir Zurub
Foto by Damir Zurub
Foto by Damir Zurub
Foto by Damir Zurub
Foto by Damir Zurub

Imajte na umu da čak i one lokacije koje su pogodne za ronioce koji nisu kvalificirani cave diveri imaju delikatne formacije kojima su trebala stoljećima da se formiraju. Vodeći računa o tome, uvjerite se da imate dobre vještine kompenzacije plovnosti prije vašeg prvog obilaska Cenota. 

Dok to provjeravate, uzmite u ruke 35. broj SCUBAlife magazina (ožujak 2019.), pročitajte nešto više o Cenotama i uživajte u prekrasnim fotografijama koje nam je u tim ronilačkim labirintima snimio Damir Zurub.