Ronilački klub Roniti se mora uz podršku C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te National Geographica Hrvatska kao partnera u projektu uspješno je realizirao 29. ekološku akciju Think Green u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

U jednodnevnoj akciji ronioci su očistili Prošćansko jezero, Maticu i jezero Kozjak. Iz jezera je izvađeno ukupno oko 150 kilograma raznovrsnog otpada, od čega ponajviše boca, bačva, limenih kanti (uglavnom od ulja i lakova), tri automobilske gume te odjeće za kupanje. Ova prikupljena količina otpada na tolikom prostoru ukazuje na iznimnu čistoću Nacionalnog parka Plitvička jezera, što zaista raduje.

Tijekom same akcije fotogrametrijom su u jezeru Kozjak snimana dva izdanka sedre na dubini od 15 metara pri čemu se određivala točna lokacija kako bi se moglo utvrditi gdje se prostire i u kakvoj je vezi s izdancima sedre na kopnu. Istovremeno je drugi tim fotografa ronio na drugoj lokaciji jezera snimajući podvodno okružje, floru i faunu u svrhu buduće javne promidžbe NP Plitvička jezera.

Službeni dio otvorenja same akcije protekao je u nazočnosti stručnog voditelja – voditelja službe zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka, Kazimira Miculinića te stručnih suradnika iz iste službe NP Plitvička jezera. U ekološkoj akciji sudjelovalo je dvadeset članova iz Ronilačkih klubova Roniti se mora Zagreb i Šibenik, a 15 ih je zaronilo u jezera.

Akcija je održana u partnerstvu s C.I.O.S. grupom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographicom Hrvatska i AqUA – Adriatic Underwater Academy, pod pokroviteljstvom NP Plitvička jezera, Znanstveno-stručnog centra “Dr. Ivo Pevalek”, a sponzori ove akcije su: INA d.d., Mares, Garmin, Zagrebačke pekarne Klara, Montre (Seiko) i Jamnica.

Medijskim pokrovitelji Think Green akcije su SCUBAlife magazin, Morski.hr te ScubaSkener. Inače, ove je godine održano rekordnih pet ekoloških akcija Think Green u kojima je prikupljeno više od 33 tone otpada! Ronilački klub Roniti se mora nastavit će svoju tradiciju i u nadolazećoj godini s novim izazovima i na novim lokacijama.

Damir Zurub

Damir Zurub jedan je od najpoznatijih hrvatskih podvodnih fotografa (podvodnom fotografijom bavi se od 2011. godine), član je CMAS-ove vizualne komisije za podvodnu fotografiju i video te sudac na mnogobrojnim internacionalnim natjecanjima u podvodnoj fotografiji. Instruktor je ronjenja, preronio je gotovo cijeli svijet, a okitio se i titulom svjetskog prvaka u podvodnoj fotografiji.