Ronjenje je jedna od najuzbudljivijih avantura, ali ako niste dovoljno spremni i oprezni ona se može pretvoriti u pitanje života i smrti. Zato je potrebno uvijek prije ronjenja biti 100% siguran da ste na njega spremni, kako fizički, tako i mentalno.

Ako ste utvrdili da Vam je potrebna obnova znanja, trebate znati da postoji više načina na koji to možete učiniti, a mi ćemo Vam pokušati pomoći u odabiru Vama najprikladnijeg.

Jedan od najpopularnijih i najopsežnijih načina obnove znanja jest upisati tečaj obnove znanja. Takvih je tečajeva mnogo. Ovisno o tome koliko ste “zahrđali”, ovakav tečaj Vam može i ne mora trebati. Taj ćete dio morati procijeniti sami, ali ako stvarno dugo niste ronili (više od nekoliko godina), nije naodmet dobro razmotriti ove tečajeve. U slučaju da Vam je potreban tečaj, ali niste baš sve zaboravili, ponekad ga je moguće i u potpunosti odraditi na kopnu. U ovisnosti o tome za kakav se uron pripremate, morat ćete odvojiti nekoliko sati dnevno ili više vremena za ovaj tečaj.

Ako ne samo da niste dugo ronili, nego niste dugo ni bili u vodi, možda biste se trebali malo “podsjetiti” i plivati. To možete učiniti u bilo kojoj vodi. Bilo da imate kod kuće ili u susjedstvu bazen, jezero ili živite u blizini mora, svaka voda u kojoj možete zaplivat će poslužiti. Dalje Vam nemamo što objašnjavati, samo zaplivajte, a kada se osjećate spremnima, obucite opremu i zaplivajte s njom.

Provjerite svoju opremu prije idućeg urona. Ne pretpostavljajte da će Vam oprema od prije nekoliko godina odgovarati i biti ispravna. Trebali biste je provjeriti i isprobati. Da, ona treba biti redovno servisirana, ali isto tako vam ne smije biti niti premalena, niti prevelika. Također se pobrinite i da prošećete u njoj, ne samo da se ne biste osramotili pred drugim roniocima, već i da Vam se u krucijalnom trenutku ne dogodi pad, ozljeda i samim tim kraj Vašeg ronilačkog putovanja.

Podsjetite se kako funkcionira Vaša oprema. Izuzetno je bitno znati što gdje ide i čemu služi, ako ste to zaboravili, ni ne pomišljajte na uron dok to ponovo ne savladate! No, ne brinite se, nije teško. Prvo provjerite je li sva oprema ispravna tako što ćete provjeriti datume i potražiti vizualna oštećenja. Potom stavite kompenzator plovnosti (to je ono što nosite na leđima i napuhujete) na bocu te je zategnite remenjem, kopčama i čičak trakama, ovisno o tome što imate na kompenzatoru. Zatim maknite poklopac s prvog stupnja regulatora i pričvrstite ga na ventil boce s tri prsta kako ne biste previše pritegnuli spoj (vrlo je intuitivno, vidjet ćete navoje koje trebate spojiti). Potom spojite inflator kompenzatora s bocom i pričvrstite sva crijeva prstenovima i ostalim sredstvima koja imate na kompenzatoru plovnosti (trakice, vezice i slično). Držite manometar iza kompenzatora, odnosno podalje od očiju te u potpunosti otvorite protok zraka u boci, a potom približite manometar i provjerite tlak. Složenu opremu polegnite na bocu ili zavežite ako ste na brodu.

Podsjetite se kako funkcionira ronilačka oprema

Prisjetite se Boyleova zakona i ronilačke teorije. Sjećate li se prvog dana svog tečaja kad ste ponešto naučili o tlaku i gustoći i kako to utječe na ronioce? Pa evo kratkog osvježenja. Kako uranjate sve dublje kroz vodu, tlak oko Vas raste. To je uzrokovano težinom vode koja Vas pritiska, što utječe na unutarnje zračne prostore. To znači da morate izjednačiti tlak unutar tijela s tlakom izvana. Taj pritisak osjećate kao bol u ušima pa morate znati kako riješiti taj problem. Najčešće naučite to učiniti tako da začepite usta i nos i puhnete, no postoji mnogo više načina na koji to možete učiniti i najbolje je upotrebljavati onaj koji vam osobno odgovara.

Također možete primijetiti kako vam se maska steže bliže licu. Ali ovo je lako popraviti, samo ispuhnite zrak iz nosa u masku! Pritisak ili težina vode koja pritišće na Vas također utječe na potrošnju zraka iz boce. Što dublje idete, to više komprimirane i gušće nabijene molekule zraka udišete. To znači da što dublje idete, svaki će udah potrošiti više zraka nego kada biste isplivali na površinu. Jednako se, kako se uspinjete, iste molekule zraka počinju širiti. Nadoknađujete to ispuštanjem zraka iz kompenzatora. To je i razlog zašto nikada ne zadržavate dah, jer zrak koji “raste” može uzrokovati opasne ozljede na plućima.

Ponovite i osnovne vještine. Najbitnije za osobni doživljaj je svakako čista maska pa biste trebali ponoviti kako je odmagliti i općenito kako baratati njome. Zatim se podsjetite kako očistiti regulator i isprobajte gumb kojim se prazni (ako ne u vodi, onda barem na kopnu). Također, ako znate da prebrzo trošite zrak i da Vam je često hladno, podsjetite se nekih savjeta kako optimizirati tu potrošnju i sačuvati toplinu.

Ono što će vam sigurno trebati na uronu je poznavanje podvodne komunikacije. Osnovnim biste ronilačkim znakovima, kako podvodnim, tako i površinskim, svakako trebali ponovo ovladati, a za ugodan je uron dobro poznavati i znakove za ronilačka bića.

Ponovite kako se ponašati u opasnim situacijama i hitnim slučajevima. Kada osvježavate svoje znanje, nije bitno samo naučiti ono što ćete sigurno koristiti, već i ono što se u najgorem slučaju može dogoditi i kako na to reagirati. Nije bitno znati samo sigurno izroniti, već je bitno u svakome trenutku poznavati osnove sigurnosti, kao i pravilno reagirati u slučaju nužde.

Jednom kada ste ponovili sve, zgrabite svog ronilačkog partnera, isplanirajte uron i otisnite se u novu podvodnu avanturu!

+ posts