Da maska koja se magli može uništiti čitav uron dobro je poznata činjenica svima onima kojima se to barem jednom dogodilo.

Zamagljena ronilačka maska sprečava pogled na veličanstven podvodni svijet te otežava komunikaciju među roniocima, što može biti opasno. Dapače, zamagljena maska može vam poremetiti i osjećaj plovnosti te vas dezorijentirati u vodi. Sva sreća, problem maske koja se magli može se jednostavno riješiti i to na više načina.

Na početku je važno spomenuti da neke potpuno nove ronilačke maske morate pripremiti za prvi zaron. Naime, neke nove ronilačke maske imaju talog koji ostaje nakon što se u procesu proizvodnje premazuju stakla. Ako taj sloj nije uklonjen, maska će se konstantno magliti koliko god sredstava za odmagljivanje koristili. Stoga, dva su provjerena načina da se ukloni taj sloj. 
Prvi je plamenom. Vrh plamena postavite u unutarnji dio stakla kako bi se spalio taj sloj odnosno talog. Za to možete koristiti upaljač ili tanku duguljastu svijeću, a kada prinesete plamen pričekajte da leće skroz pocrne. Nakon toga pričekajte da se maska ohladi i čađ obrišite mekanom krpom. Ponovite proces dva ili tri puta ako imate poteškoća s postizanjem toga da se maska skroz zacrni. Pazite da se maska ne pregrije previše. Isto tako, pripazite da plamen bude dovoljno daleko od mekanog silikonskog ruba maske jer će se on otopiti već i kod malo topline. 
Drugi način je zubnom pastom. Istisnite zubnu pastu na unutarnju stranu stakla i prstom ili mekanom krpicom trljajte nekoliko minuta. Što je jednostavniji sastav zubne paste, tim je učinak bolji pa pokušajte naći pastu koja nema sredstava za izbjeljivanje zubi. Od koristi može biti i ostavite li zubnu pastu preko noći na staklima ili ponovite li isti postupak više puta kako bi kemikalije učinkovitije djelovale. Izbjegavajte koristiti jako abrazivne paste ili grube krpe koje mogu izgrebati staklo.

Neposredno prije urona postoji pak više načina da spriječimo zamagljivanje ili odmaglimo masku

1. Slina – pljunite u suhi unutarnji dio maske i istrljajte je prstima te je potom samo potopite u svježoj vodi (može i morskoj). Cilj je da tanak sloj pljuvačke ostane na staklu. Ovaj trik koristite neposredno prije urona jer, ako se maska osuši prije zarona, neće biti efekta.

2. Komercijalna sredstva za odmagljivanje – radi se o sredstvima posebno napravljenima za tu svrhu, a mnogi ronioci kažu da nisu puno učinkovitija od sline. Nanesite nekoliko kapi sredstva u suhu masku, istrljajte prstom te lagano isperite u vodu. Zapamtite, mora ostati tanak sloj sredstva pa nemojte prejako ispirati kako se ne bi sve ispralo, ali također znajte i da su takva sredstva štetna za oči i ne smiju doći u izravan kontakt s očima.

3. Dječji šampon – koristi se isto kao i navedena sredstva za odmagljivanje. Mnogi ronioci u svojoj opremi imaju bočice šampona za djecu jer će nekoliko kapi toga sredstva imati dobar učinak. Bolje je koristiti dječji šampon od standardnog jer su dječji šamponi u pravilu antialergenski, manje iritiraju oči i biorazgradivi su, a i bolje mirišu.

4. Glicerinski sapuni i deterdženti za pranje posuđa – koriste se na isti način kao i šampon, a problem je što se može dogodit da vam uđe voda u masku pa će vas peći za oči. Također, takvi sapuni i sredstva za pranja ponekad nisu biorazgradivi.

5. Zubna pasta – isto kao i kod novih maski, trik vrijedi i za rabljene maske.

6. Krumpiri – oljušteni krumpir također bi trebao zašiti masku od magljenja premaže li se njime po staklima te se ona potom lagano isperu. Ova metoda je poznata i kao ronilačka urbana legenda, ali slobodno je isprobajte budu li vam koji put prije urona pri ruci krumpir i nož.

7. Morske alge – ne pomaže li ništa od navedenog, pokušajte prije urona pronaći morske alge te njima natrljati unutrašnjost stakala na maski, isperite i zaronite.

8. Ispiranje maske pod vodom – ako vam se maska ipak zamagli tijekom ronjenja, jednostavno pustite vodu u nju, ispraznite je i bit će prozirna.

9. Ponovite postupak – ako niti jedna od navedenih metoda nije bila djelotvorna, pokušajte ponovo kao s novom maskom, spaljivanjem. Ako se i nakon toga maska magli, moguće je da je došlo do greške u proizvodnji i ne preostaje vam drugo nego kupiti novu ronilačku masku.