Komunikacija na površini

111

Već smo ustanovili koje je komunikacijske signale bitno znati te koji su korisni u slučaju susreta sa žiteljima mora, no koji se signali koriste jednom kada izronite na površinu?

Znamo da je na površini bitno napuhati kompenzator plovnosti do kraja te držati masku na licu, a regulator u ustima, ali kako onda komunicirati s drugim roniocima i ekipom na brodu? Pa signalima, naravno. Evo nekoliko najbitnijih!

Ako želite pokazati da je sve uredu, ne pokazujte standardni signal jer ga je iz daljine moguće zamijeniti za znak stresa. Umjesto njega, spojite ruke iznad glave tvoreći veliko slovo “O”ili jednom rukom dotaknite glavu ako u drugoj nešto držite. Nemojte prestati pokazivati signal dok ne vidite povratni signal.

Ako niste u opasnosti, ali imate problem i trebate pomoć koja nije hitna (primjerice teško vam se vratiti do broda zbog površinskih struja), podignite skupljenu šaku visoko u zrak i čekajte potvrdu i pomoć.

Ako imate neki ozbiljan i hitan problem mašite rukom ili objema rukama lijevo desno u pokretu sličnom brisačima automobila.

+ posts