Prvi hrvatski ronilački kongres

167

Razvoj ronilačke industrije u svijetu dobio je maha i u Hrvatskoj. Tako će se na Zagrebačkom velesajmu za vrijeme trajanja sajma “Nautika 2020.” 21. i 22. veljače 2020. održati “Prvi hrvatski ronilački kongres”!

Hrvatski Jadran je idealan za ronjenje, a osim čistog mora i prekrasne prirode ima velike prednosti poput prometne povezanosti i brojnih ronilačkih lokacija, a uvelike može doprinijeti razvoju turizma u našoj zemlji. Zahvaljujući razvoju ronilačke opreme ronjenje kao aktivnost postalo je dostupno širokom krugu ljudi te je poprimilo zanimljiv i zabavan oblik razonode za današnje turiste koje više ne zadovoljava Sunce i more već traže dodatne sadržaje kojima bi obogatili svoj godišnji odmor.

U Europskoj uniji registrirano je više od osam milijuna ronilaca, a riječ je o osobama bolje platežne moći koji putuju cijelu godinu, a najviše troše u predsezoni i postsezoni. Hrvatska treba težiti proširenju, razvoju i modernizaciji ronilačkog turizma koji daje značajnu dodatnu vrijednost ukupnoj turističkoj ponudi Hrvatske, a valja naglasiti da se u Jadranskom moru obavi više od milijun i pol urona godišnje.

Ronilačka ponuda i potražnja prisutna je u Hrvatskoj više od 20 godina, dok u tom periodu pojedinačne inicijative za promociju nisu bile dovoljno zastupljene, a kroz pripremu i provođenje različitih projekata i aktivnosti ukazala se potreba za učinkovitiju promociju kroz moderne tehnologije pa je na tragu navedenog pokrenuta inicijativa osnutka specijalizirane Agencije.

Agencija Promocija ronjenja osnovana je 2016. godine s ciljem promocije ronilačkih aktivnosti te je usko specijalizirana za organizaciju i promidžbu, a kroz brojne provedene projekte, aktivnosti i programe promovira Hrvatsku kao turističku i ronilačku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja, ponude u ronjenju i općenito ronjenje kao aktivnost s ciljem uključivanja mladih u promotivne, edukativne i ekološke programe. Osnutkom Agencije Promocija ronjenja krenulo se u jačanje promocije u svim segmentima ronilačkih aktivnosti; kroz besplatna probna ronjenja posjetitelja u sklopu projekta Pogled u plavo, organizaciju različitih sportskih manifestacija s ciljem promocije ronjenja te kroz provođenje različitih ekoloških projekata u koje su većinom uključena djeca i mladi, a u suradnji s Vladom Republike Hrvatske pokrenuta je inicijativa s bitnim dionicima u ronjenju za modernizaciju ronilačke ponude. Agencija Promocija ronjenja u svom radu okupila je stručnjake i entuzijaste, a na temelju sveobuhvatnog neposrednog sagledavanja postojećeg stanja u ronjenju i pripadajućih sportskih, gospodarskih, ekoloških, turističkih i drugih brojnih pratećih aktivnosti i u cilju međunarodne razmjene iskustva i znanja, promocije ronilačkih lokacija te prijedloga za poboljšanje ronilačke ponude organizira Prvi hrvatski ronilački kongres s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održavati 21. i 22. veljače 2020. godine u Zagrebu na Zagrebačkom velesajmu u sklopu sajma Nautike.

U cilju razmjene iskustava s kolegama u struci, zaposlenima u ovoj djelatnosti, vlasnicima ronilačkih centara, praćenje trendova u ronjenju, ne samo kao sportskoj aktivnosti, nego u ronilačkom turizmu, ronjenju u službama spašavanja, ronjenju kao gospodarskoj aktivnosti, kao i praćenje uređenja u drugim državama na Kongresu će relevantni stručnjaci obrađivati brojne pravne, zdravstvene i druge teme izravno vezano uz segment ronjenja, dok će Kongres okupljati sve ključne dionike ronjenja, kako Republike Hrvatske, tako i regije.

Teme kongresa obuhvaćat će zakonsku regulativu, zdravstvene aspekte u ronjenju, funkcioniranje ronilačkih centara, prijedloge za poboljšanje ponude u ronilačkom turizmu, sigurnost u ronjenju, zaštitu podmorja te promociju na svim razinama.

Za razvoj ronilačkog turizma u Republici Hrvatskoj izuzetno je važna zaštita hrvatskog podmorja i podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode s naglaskom na važnost sigurnosti u ronjenju, a upravo će se kroz Kongres obrađivati i tema ekologije te ulaganje u ekološke akcije i projekte koji doprinose očuvanju Jadranskog mora.

Kongres će okupljati svjetske prvake i rekordere u ronjenju na dah sa zavidnim rezultatima u ronjenju, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, dok će poznati hrvatski prvaci u podvodnoj fotografiji kroz panel rasprave i izložbu fotografija prezentirati svoj dugogodišnji rad.

Sudionici kongresa će imati jedinstvenu priliku doznati najnovije trendove i informacije na zanimljivim aktualnim predavanjima i okruglim stolovima te sudjelovati u raspravama.

Prvi hrvatski ronilački kongres organizira Agencije Promocija ronjenja u suradnji sa SCUBAlifeom te Zavodom za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka, dok su podršku ovom hvalevrijednom okupljanju struke pružile i brojne institucije. Tako je Kongres podržalo Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Turistička zajednica grada Zagreba, Zajednica ronilačkog turizma HGK, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Ronilački kluba HRVI Nemo-Adriatic i Diving Network, a partner Kongresa je Hrvatska turistička zajednica. Nesebičnu pomoć u realizaciji osigurali su zlatni sponzori Kongresa Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.) i Oris (Dicta d.o.o.) te sponzor Mitsubishi Motors Hrvatska.

+ posts