Ronioci pod vodom ne mogu samo otvoriti usta i nešto reći kako bi objasnili što se događa ili što žele.

Zato su osnovni signali rukama važan dio svakog ronilačkog tečaja. No, jasna komunikacija pod vodom zahtijeva više od nekoliko osnovnih znakova. Evo pet savjeta za učinkovitiju podvodnu komunikaciju.

Usavršite osnove

Osnovni signali koje ronioci trebaju znati dijele se na dvije ključne kategorije informacija. To su usmjerene naredbe kao što su gore/dolje, zaustavljanje ili okretanje; i situacijski znakovi kao “sve je u redu” (OK), pitanja “koliko imaš zraka” i odgovora na to pitanje, pokazivanja rukom da nešto nije u redu (nešto je loše) ili “nemam zraka”. Ovi osnovni signali su isti u cijelom svijetu. Učite ih kao što biste učili čišćenje, vožnju bicikla ili bilo koju drugu vještinu.

Čavrljajte

Nestandardni signali ruku poput znakova za morski život ponekad se mogu razlikovati od osobe do osobe i od mjesta (države) do mjesta. Naravno, uglavnom su oni osnovni znakovi poput znaka rukama za brod (čamac), morskog psa i slično svugdje isti. No, kad god ronite s novim partnerom prođite kroz znakove koje biste mogli upotrijebiti prije nego što uđete u vodu. Voditelji ronjenja obično pokrivaju svoje najčešće signale u svojim predavanjima s informacijama prije urona.

Budite bučni

Zvuk se bolje prenosi vodom nego zrakom tako da buka može biti učinkovit način za privlačenje pozornosti. To može biti jednostavan zvuk poput udarca ronilačkim nožem o bocu, no postoje i posebne trubice i shakeri za buku (privlačenje pažnje drugih ronilaca) pod vodom.

Budite očiti

Kad dajete signale nemojte ih samo ležerno, kratko pokazati. Stavite ruku ispred sebe, a zatim polako i namjerno unesite signal u vidno polje partnera. Nemojte pretpostaviti da Vas drugi ronilac vidi – pričekajte odgovor prije nego što krenete dalje.

Izradite vlastiti jezik

Ako Vi i Vaš partner često ronite ili redovito obavljate određenu aktivnost poput fotografiranja modela pod vodom, vjerojatno ćete razviti svoju specijaliziranu komunikaciju. To može biti odličan način da razgovarate pod vodom – samo obratite pažnju da objasnite svoje signale kada ronite s nekim novim.

+ posts