U NOVOM BROJU SCUBALIFEA

vodimo vas do čarobnog svijeta Cenota, ronilačkih lokacija kakvih nema nigdje drugdje na svijetu. Yucatan je nekada bio veliki koraljni greben, a tijekom prošlog ledenog doba razina oceana je pala pa su koralji s vremenom umrli – Cenote su ulazi u potopljeni podzemni svijet labirinata kroz urušene špiljske krovove kojih na Yucatanu ima preko 6000.

Uočit ćete da smo neuobičajeno mnogo prostora posvetili rubrici “Portfolio” u kojoj smo pokušali sažeti fotografsku scenu u Hrvatskoj. Pravi razlog ovako opširnog portfolia je to da smo ovako htjeli zahvaliti svim onim znanim i manje znanim podvodnim fotografima koji nas nesebično iz broja u broj opskrbljuju vrijednim materijalima. 

U ovom broju dotičemo se i problematike ronilačke lokacije olupine “Kaiser Franz Josefa” koja se nalazi na Prevlaci. Olupina je vrlo zanimljiva za ronjenje i ima povijesnu priču, a nalazi se u još uvijek nedefiniranom morskom graničnom pojasu između Hrvatske i Crne Gore te je i samo ronjenje na olupini još uvijek nedefinirano, pogotovo u komercijalnom smislu (to jest u situaciji kada se na olupini roni putem nekog od ronilačkih centara). Status morskog područja Prevlake je već gotovo dvadesetak godina “u zraku” pa tako i ronjenje na Kaiseru. Iako se ronjenje odvija bez ikakvih zapreka, pravo pitanje je što će se dogoditi kada se, ne daj Bože, dogodi kakav ronilački incident. Tada će uslijediti “ajme majko” i možete se okladiti da će se naći kakav vrli “lokalni dužnosnik” koji će slavodobitno ustvrditi da se ovdje uopće nije niti smjelo roniti i da je baš on upozoravao na takav scenario. 

Naši će ronioci rado pročitati i reportažu s najudaljenijih jadranskih otoka koji su nedosanjani san mnogih naših ronilaca, a odmah nakon toga možete uživati u reportaži s čarobnih Sejšela gdje se roni u sjeni “sexy kokosa”. U rubrici Dossier pozabavili smo se (opet) svjetskim ronilačkim velikanima kojih nikad dosta. 

U ovom broju posvetili smo se i podvodnoj arheologiji pa pročitajte ono što još niste znali o amforama, a također donosimo zanimljivo štivo s istraživanja na lokalitetu pličine Mijoka u murterskom moru. U biološkim temama bavimo se još nedovoljno poznatom drhtuljom i životom “pod visokim naponom” u Jadranu, a isto tako kod nas je poprilično nepoznato fotografiranje u tmini pučine tropskih mora, o čemu više u foto priči. 

Tu je i stalna kolumna doktora Maria Franolića koja se u ovom broju bavi rehabilitacijskim ronjenjem osoba s invaliditetom te kolumna doktora znanosti Ivana Drviša koji je ovom prilikom pisao o važnosti anaerobnog treninga u pripremi ronilaca na dah. Naravno, ovaj broj SCUBAlife magazina ima još zanimljivih tema koje čekaju da ih otkrijete…

+ posts