Nakon sajma Boot u Düsseldorf koji su uvijek održava u siječnju možemo vidjeti najnovije trendove u ronjenju za tekuću godinu.

Na ovogodišnjem Bootu predstavljeno je mnogo inovacija u svijetu ronjenja pa se čini da ronilačka industrija uzima novi zamah. Izvrsna vijest je da, kad je riječ o trendovima u ronjenju, inovacije nisu ograničene samo na opremu, već uključuju i podvodne kamere, metode učenja i poučavanja, ekološku svijest i gotovo svaki aspekt industrije koji vam pada na pamet.

Ekološki prihvatljive inovacije ronilačke opreme

Gotovo svaki proizvod u svijetu ronjenja mora biti ekološki prihvatljiv da bi uspio u današnjem vremenu. Ovo se odnosi na sve u ronjenju, od regulatora do kompenzatora i mokrih odijela. Uzmimo na primjer Fourth Element Surface wetsuit ili Rec Fins. Oboje su izrađeni od recikliranog materijala uključujući inovativni, ekološki osviješteni neopren i recikliranu plastiku. Očekujte da ćete vidjeti više ovakvih proizvoda u nadolazećim godinama. Neopren uskoro ne bi trebao biti primarni materijal za izradu ronilačkih odijela, a sve više ronilačkih predmeta bit će izrađeno od reciklirane plastike.

Osim toga, s obzirom na naše znanje o utjecaju raznih kemikalija na koraljne grebene, očekujemo da će sve više proizvoda namijenjenih roniocima biti ekološki prihvatljivi i sigurni za grebene. Na primjer, jedan od trenutnih lidera u proizvodnji kozmetičkih proizvoda koji se koriste na ronilačkim krstarenjima je Stream2Sea koji proizvodi kreme za sunčanje, šampone i još mnogo toga. Tijekom sljedećih desetljeća trebalo bi biti više inovacija u ovom području jer ronioci zahtijevaju sve više ekološki prihvatljivih proizvoda koji štite i čuvaju ono što je ostalo od koraljnih grebena.

Napredak u ronilačkim računalima i tehnologiji

Što se tiče ronilačkih računala i tehnologije te trendova ronjenja, najznačajniji napredak je u mobilnim telefonima. Kako smo navikli da svoje pametne telefone nosimo sa sobom kamo god idemo, sve više pametnih telefona dolazi u ronjenje. Industrija podvodnih kućišta za mobilnih telefona raste nevjerojatnom brzinom. Ne samo da ronioci sada koriste svoje pametne telefone za snimanje podvodnih slika, već neki proizvođači ugrađuju senzore u kućište koji vaš mobilni telefon pretvaraju u ronilačko računalo i kameru. Vjerojatno će uskoro doći dan kad ćete svoj telefon zaroniti bez kućišta, a on će pod vodom biti kamera, ronilačko računalo pa čak i komunikacijski uređaj.

Kada je riječ o tehničkom ronjenju, budućnost je očito u rebreatherima, posebno za dublja ronjenje. Prije dvadesetak godina na tržištu je bilo nekoliko rebreathera, a sada ih ima nekoliko desetaka. Sve više tehničkih ronilaca ide putem rebreathera jer nude mnogo ekonomičniji način za izvođenje tehničkih ronjenja, posebno onih koji uključuju helij. U posljednjem desetljeću vidjeli smo veliki skok performansi i značajki rebreathera i oni više nisu mala podskupina ronilačkog svijeta, već gotovo mainstream u tehničkom ronjenju.

Virtualna stvarnost

Što se tiče trendova ronjenja, očekujte da će virtualna stvarnost eksplodirati tijekom sljedećeg desetljeća. Sve više tvrtki nudi virtualna iskustva ronjenja, bilo kao način da isprobate novu lokaciju koju razmišljate posjetiti ili da otvorite sada zatvorena mjesta za ronjenje novoj generaciji ronilaca. Postoje mnoga VR iskustva gdje ronioci mogu isprobati novo mjesto za ronjenje ili doživjeti kako je to roniti s morskim psima, kitovima ili dupinima.

Što se tiče obuke, samo je pitanje vremena kada će VR početi igrati važnu ulogu u ronilačkim tečajevima. Bilo da se radi o učenju vještina, identificiranju životinja, vježbama navigacije i slično. Jednako kao što piloti vježbaju na simulatoru letenja, ronioci bi uskoro mogli fino podesiti svoje vještine pomoću VR-a.

Nova ronilačka odredišta

Ljude pokreće znatiželja i želja za istraživanjem, što se vidi u trendovima putovanja i ronjenja tijekom desetljeća. Ronilačka odredišta koja su danas neka od omiljenih odredišta za ronilački odmor, nekada su bila udaljena mjesta do kojih je bilo teško doći. Kako se mogućnosti putovanja i doseg poboljšavaju, očekujte da ćete moći pristupiti sve većem broju udaljenih lokacija za ronjenje.

Budućnost ronilačkog obrazovanja i obuke

Ako se trenutačni trendovi ronjenja nastave, trebali biste očekivati da će sve više i više obuke ronilaca krenuti putem interneta i izvan učionice. Prije dvadeset godina gotovo da nije bilo online učenja ronjenja. Svaki tečaj je imao svoju knjigu koju ste morali pročitati i zatim odgovoriti na mnoga pitanja, a zatim proći kroz odgovore sa svojim instruktorom. Sve je to sada gotovo izumrlo. Većina teorijske nastave izvodi se online u slobodno vrijeme. Novi trendovi za poticanje učenja putem interneta nastavit će se u doglednoj budućnosti kako se tehnologija bude razvijala. No, ne radi se samo o zamjeni knjiga učenjem putem interneta. Za naprednije tečajeve koji zahtijevaju veću pozornost i upravljanje rizikom moglo bi se razviti nešto poput testa percepcije opasnosti koji se koristi za nekim školama vožnje automobila (u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji). Trenutačno se većina treninga ronjenja na temelju scenarija izvodi uživo, no dio tog treninga vjerojatno se može premjestiti na internet.

+ posts