Čini se da je iPhone napokon dobio ozbiljno ronilačko kućište koje ovaj pametni telefon pretvara u nešto što će moći koristiti i ronioci pod vodom.

Oceanic+ Dive Housing pretvara iPhone u potpuno opremljeno ronilačko računalo za fotografiranje pod vodom, a u suradnji s aplikacijom koja pretvara Apple Watch Ultra u ronilačko računalo ovaj komplet (iPhone i Apple pametni sat) postaje zaista zanimljiv i koristan za ronioce.

Naime, dolazak namjenskog ronilačkog kućišta za iPhone korisnicima će omogućiti potpunu kontrolu nad iPhone-ima pod vodom i pretvorit će pametni telefon u pametno ronilačko računalo. Iako je bilo drugih kućišta kompatibilnih s raznim pametnim telefonima (uključujući i iPhone modele), Oceanic+ Dive Housing prvo je ronilačko kućište za iPhone koje omogućuje roniocima da potpuno iskoriste sve mogućnosti iPhonea za uređivanje fotografija.

Ovo kućište opremljeno je senzorima dubine i temperature za pružanje relevantnih podataka o ronjenju putem aplikacije Oceanic+. Oni koji su zabrinuti da podaci o ronjenju možda nekako nedostaju, razuvjerit će se dugim popisom značajki dostupnih putem aplikacije koja se temelji na nemodificiranom Bühlmann ZHL-16C s algoritmom faktora gradijenta, s punim popisom standardnih značajki koje se očekuju od modernog ronilačkog računala, uključujući mogućnost ronjenja s postavkama ronjenja za Nitrox (do 40%) te opcijama koje korisnik može sam mijenjati i tako prilagođavati konzervativnost izračuna ronilačkih sigurnosnih postavki. Aplikacija automatski podešava i parametre za visinsko ronjenje, a bilježi i GPS informacije o lokaciji.

Što se tiče fotografije, kombinacija iPhonea, Oceanic+ Dive Housing i Oceanic+ aplikacije pruža sve napredne foto i video značajke dostupne s bilo kojom generacijom iPhonea u upotrebi, plus paket digitalnih filtara boja i automatsku korekciju bijele točke. Mogućnost ultraširokog objektiva iPhonea također ostaje dostupna. Za fotografske entuzijaste tu je i univerzalna ploča s navojem koja je već ugrađena u kućište, a u koju će se smjestiti različiti dodaci za podvodnu fotografiju (pločice za korekciju boja i svjetla, iako trenutno ne postoji mogućnost korištenja vanjskih bljeskalica).

Jedna osobito umirujuća značajka je uključivanje automatske vakuumske pumpe za provjeru potencijalnih curenja prije ronjenja te integrirani detektor curenja, što pomaže u prevenciji prodora vode u kućište, a dodatnu podršku za sprječavanje kvarova pruža aplikacija Oceanic+ koja automatski upućuje korisnika kroz niz provjera prije ronjenja.

Kućište je dizajnirano ergonomski i zaista lijepo leži u ruci, baterija je litij-ionska i punjiva putem USB-C priključka, a kompatibilno je sa svim iPhone modelima od serije 11 do najnovije, uključujući X serije, SE modele te sve opcije iPhone Max inačica navedenih generacija.

Da ne bi sve bilo tako divno, Apple je odlučio ovo pretvoriti u skupu igru koja se većini ronilaca neće svidjeti. Aplikacija Oceanic+ srce je ovog ronilačkog sustava i to je besplatni softver koji omogućuje korištenje iPhone kamere i osnovnog dubinomjera te GPS funkcionalnosti, a potpuni paket za fotografiranje pod vodom i sve mogućnosti ovog ronilačkog računala dostupne su uz pretplatu po cijeni od oko 10 eura mjesečno (ili 90-ak eura godišnje). Oni koji su već kupili Apple Watch Ultra i pretplatu na aplikaciju Oceanic+ moći će istovremeno koristiti Oceanic+ Dive Housing na istoj pretplati bez dodatnih troškova, a značajke i podaci iz dnevnika sinkroniziraju se na obje platforme putem aplikacije, iako se podaci o ronjenju mogu neznatno razlikovati kada se oba uređaja koriste istovremeno zbog razlika u zabilježenoj dubini na temelju ronilačkih pokreta pod vodom.

Oceanic+ Dive Housing operabilan je do dubine od 60 metara, a cijena kućišta je oko 550 eura.

+ posts