Bez obzira imate li cjeloživotnog ronilačkog partnera ili drugog na svakom ronjenju, sustav ronilačkih partnera čini svaki uron sigurnijim i zabavnijim. Kao i u bilo kojem partnerstvu, stvari neće uvijek ići glatko, ali izbjegavajući neke stvari, možete uživati u najboljem mogućem odnosu sa svojim ronilačkim partnerom koji god da on tip bio.

Ignoriranje svog prijatelja nije lijepo ni na kopnu, a kamoli pod vodom gdje i mali problem može postati hitan slučaj prije nego što kažete mjehurić. Zato je važno da partneri plivaju jedan pored drugog i redovno se znakom ispituju o stanju.

Preusmjeravanje s plana ronjenja iduća je stvar koja vas čini lošijim partnerom. Za neke ronioce možda neće biti teško plivati dodatnih desetak metara da biste provjerili zanimljivu formaciju koralja ili pratili kornjaču u plavetnilo, ali ove spontane odluke mogu biti stresne za vašeg partnera i čak pomalo opasne. Partneri se međusobno oslanjaju na sigurnost, a nije fer kad svog prijatelja natjerate u potjeru za sobom ili zaronite dublje nego što to dopušta njihova razina udobnosti ili iskustva.

Ronjenje preblizu nije nikada nikome godilo, barem u većini slučajeva. Ništa dobro ne proizlazi iz ronjenja preblizu grebenu ili drugom roniocu. Ako ronite iznad svog partnera, on Vas ne može vidjeti i možda misi da ste nestali ili se može zabiti ravno u Vas. Plivanje preblizu grebenu može pak oštetiti krhki morski život. Čak i ako samo krstarite pješčanim dnom, pokretima peraja može uzburkati pijesak i upropastiti vidljivost. Dajte svom partneru i grebenu malo prostora. Nitko ne voli da mu perajom skinete masku ili da moraju svjedočiti rušenju strukture koralja koji je rastao više od 100 godina.

Osjećaj žurbe također zna ići na živce. Neki ronioci, posebno novi, stalno mašu perajama i plivaju te zato često završavaju sa skraćenim zaronima i iscrpljenim partnerima. Ronjenje treba biti sporo i, ako si date vremena da pogledate u skrivenije dijelove grebena i pratite događaje na njemu, vidjet ćete više. S druge strane, neki iskusni ronioci pokazuju signale brže nego ih novi ronioci mogu razumjeti. Nemaju svi veliki podvodni rječnik. Prije ronjenja, dobro je dogovoriti signale. Kad komunicirate pod vodom, koristite spore i naglašene geste.

Podvodne svjetiljke snažnije su nego ikad pa kada Vaš partner slučajno uperi svoju pravo u Vas, može biti prilično neugodno. Pazite kako baratate svjetiljkama i nemojte oslijepiti svog partnera.

Neispravna ronilačka oprema nije opasna i neugodna samo Vama već i Vašem partneru. Neki problemi s opremom ne mogu se spriječiti. Trake maski neočekivano puknu, a i peraje su ponekad osjetljive. Međutim, curenje kompenzatora i regulatora su problemi koji se mogu i trebaju spriječiti. Odgovarajuće održavanje opreme za ronjenje i njena pravovremena zamjena važno je za sigurnost i harmoniju ronilačkih partnera. Postoji određen broj “nezgoda” i otkazanih urona koje Vaš partner može tolerirati, ali ronjenje s opremom u neredu predstavlja opasnost za Vas i Vašeg partnera.

Ono što svaki ronilački partner mrzi je kada se ne roni dovoljno. Na kraju dana, Vi i Vaš ronilački partner imate poseban odnos. Vas dvoje možete vidjeti nevjerojatne stvari i podijeliti to iskustvo jedno s drugim. Možda nema signala za “OMG, jesi li to vidio?”, ali treba li Vam on stvarno? Ako tražite izvrstan razlog da se sastanete sa svojim ronilačkim partnerom, zašto ne biste potražili ronilačku eko akciju u blizini? Postoji mogućnost da se tako Vi i Vaš partner zabavljate i radite nešto važno za podvodni svijet.