Ronilački se partneri razlikuju po mnogočemu.

Postoje oni koji su vrhunski ronioci te vam postanu doživotni prijatelji, no postoje i oni za koje ćete se zapitati kako im je uopće dozvoljeno roniti. Donosimo nekoliko tipova partnera koje ćete vjerojatno susretati.

Vodič kroz prirodu obično ima položen još neki tečaj poput onog u poznavanju riba te ćete u njegovome autu vjerojatno pronaći i nekolicinu knjiga o prepoznavanju morskih bića. Takav partner će Vas redovito tijekom urona zaustavljati kako bi Vam ukazao na kakvu zakamufliranu ribu, pužića ili formaciju stijenja. Zbog toga je vodič kroz prirodu idealan partner za podvodne fotografe i snimatelje.

Podvodni fotografi i snimatelji imaju i mana i prednosti kada se nađu kao ronilački partneri. Svakako je prednost što ćete dobiti savršene slike (snimke) urona, no postoji mogućnost da će Vaš partner zbog toga biti neprestano odsutan. Također Vas ovi partneri često traže da im budete model, što se možda nekome sviđa, a nekome ne, ali svakako prilikom toga pazite da postignete neutralnu plovnost te da ne remetite podvodni svijet.

Plivač je onaj koji kao da želi istražiti čitavo morsko dno na jednome uronu. On uvijek negdje žuri jer se vodi filozofijom “isti ocean isti uron” te će najvjerojatnije prebrzo ostati bez zraka u boci.

Spori igrač doslovno može provesti 30 minuta proučavajući jedan jedini kamen. S njim ćete se naći u situaciji da samo po povremenim mjehurićima možete zaključiti kako je još živ. Ovaj tip partnera definitivno nije za svačiji ukus, a plivača će izluditi, no idealan je za podvodne fotografe ili snimatelje te za vodiča kroz prirodu.

Hvalisavac će svima pomalo ići na živce. Bez obzira na to gdje ste Vi ronili, on je tamo bio i prije nego što “su ga ostali ronioci uništili”. Hvalisavac nikada nije mokrio u odijelo te “može roniti više od tri sata s jednom 15 litarskom bocom na dubini od 30 metara”. S njim se ne morate brinuti jeste li ponijeli kompas jer ima navigaciju poput delfina. No, ipak pripazite ako se nađete kao par s hvalisavcem jer iako govori o velikom iskustvu, često nije bio na uronu godinama.

Kapetan odsutni još je jedan ne tako idealan partner. Lako ga omete morski život, vlastita kamera ili neki svjetlucavi predmet. Izgubit ćete ga tijekom urona više puta i pronaći kako često pliva u suprotnom smjeru od grupe. Kapetan odsutni često odluta prilikom izrona pa izranja suviše naglo zbog čega predstavlja prijetnju i za sebe i za grupu.

S tehničkim se roniocem ne morate brinuti kako ste nešto zaboravili jer on uvijek nosi duplu rezervu svega. On će Vam dati odlične savjete vezane uz plovnost te će uvijek paziti na Vašu sigurnost. Jedino budite spremni da će Vas tehnički ronilac kontinuirano nagovarati i objašnjavati Vam zašto biste trebali iskušati ronjenje s rebreatherima.

Nešto sasvim suprotno je ronilac zaglavljen u vremenu. On nije kupio novi komad opreme već godinama, kompenzator plovnosti mu propušta zrak, računalo surađuje s transmiterom na boci samo polovinu urona, a odijelo je toliko blijedo da mu nedostaje još jedan uron kako bi se razgradilo u potpunosti. Ovaj partner si obično ne može priuštiti novu opremu, no ponosno roni u svojoj prvotnoj opremi, iako ronjenje sa starom opremom koja nije servisirana može biti izuzetno opasno.

Brodolomca ćete obično prepoznati tek na kraju urona jer se cijelo vrijeme drži uz Vas kao što bi svaki odgovorni partner trebao. No, na kraju urona će vam signalizirati pitanje “gdje je brod” nakon čega se oboje možete naći u škripcu.

Novi ronilac također ima i prednosti i mane. Možda će prije Vas potrošiti zrak, no entuzijazam kojeg ima je jednostavno zarazan. Ako ste upareni s novim roniocem pokušajte mu biti dobar uzor tako što nećete dirati podvodni svijet i redovito pregledavajte preostalu količinu zraka u svojoj i njegovoj boci. Također, upozorite na opasnosti kojih možda nisu svjesni poput vlasulja, električnih jegulje ili slično.

Sada kada znate tipove ronilačkih partnera možete zaključiti po svojim potrebama koji Vam najbolje odgovara. Kako biste ga pronašli, raspitajte se među prijateljima, uključite u neki ronilački klub ili putujte s grupom ronilaca pa si izaberite odgovarajućeg buddyja.

+ posts