Kvalitetna ronilačka oprema, ako se pravilno održava i rukuje njome, može trajati godinama, no niti jedna nije dizajnirana tako da traje vječno. Prema DAN-u, 15% fatalnih ronilačkih nesreća dogodi se upravo zbog nedostataka u ronilačkoj opremu. Nažalost, ti nedostatci se najčešće javljaju zbog lošeg održavanja i pogrešnog korištenja iste. 

Generalno je pravilo da opremu trebate popraviti ili promijeniti bez obzira na njeno stanje, ako ona uron čini neugodnijim ili težim. Ronilačka oprema koja zahtjeva konstantno migoljenje i ponovno namještanje čini uron u najmanju ruku neugodnim, no može biti i izuzetno opasna. Većinu ovih neugodnosti možete izbjeći pažljivim (ne mahnitim niti žurnim, nego uistinu pažljivim) sastavljanjem opreme.

Kada reći zbogom kompenzatoru plovnosti? Ako se na njemu pojavi rupica veličine glave pribadače, nju vjerojatno možete lako “pokrpati” u najbližem ronilačkom centru. No, ako ste to već nekoliko puta učinili, vrijeme je da pozdravite kupnju novog. Ostali znakovi habanja poput izlizanih naramenica ili slomljenih kopči te ventila koji stalno curi dobri su pokazatelji da je kompenzator stigao do kraja svog korisnog vijeka. Ako imate stariji kompenzator s integriranom težinom, razmislite o nadogradnji. Neki od starijih kompenzatora plovnosti s integriranom težinom imaju komplicirane i nezgrapne “džepove” za utege koje nije tako lako izbaciti u hitnim situacijama. Trebate malu pomoć oko pronalaska zamjene? Bacite oko na našu preporuku oko odabira kompenzatora.  

Odabir novog ronilačkog sata/računala često je zabavan, ali reći istome zbogom zauvijek malo je teži zadatak. Mnogi ronioci koriste isto ronilačko računalo godinama, no ponekada dođe vrijeme kada ono “iziđe iz mode” pa je teško pronaći kvalificiranog tehničara koji bi isto mogao servisirati. Ne koristite, ponavljamo: ne koristite ronilačko računalo ili bilo koji drugi dio opreme koji ne možete ispravno održavati. Nekada su problemi mali i naizgled nevidljivi, no ako oprema nije ispravno servisirana, mogu postati veliki i ugroziti vašu sigurnost. Još jedan razlog za promijeniti računalo je kada ono više ne zadovoljava vaše potrebe. Na primjer, ako se počinjete baviti tehničkim ronjenjem, a vaše računalo nema način rada za tehničko ronjenje, ili ako poželite veći ekran s kojega je lako čitati na uronu. 

Suho je odijelo predviđeno da vas uvijek održi suhima. Ako u bilo kojem trenutku to više nije tako, vrijeme je za novo. Ako je odijelo već više puta krpano, ima tragove plijesni ili ima pokvareni patentni zatvarač, vrijeme je za izlet u trgovinu suhim ronilačkim odijelima. Naravno, razlog za kupnju novog suhog odijela je i ako ga prerastete ili jednostavno poželite novo. Ako vas zanima kako ga izabrati, slijediti naše upute.

Peraje su dio ronilačke opreme koja ima najdulji životni vijek. Najčešći su razlozi za kupnju novih želja za poboljšanjem izgleda ili dodataka na perajama ili čak gubitak jedne od peraja (najčešće na brodu). Još jedan od razloga za kupnju novih jest kada one više ne odgovaraju vašim potrebama. Recimo, ako poslije urona imate bolove ili grčeve u mišićima nogu, možda biste trebali razmisliti o fleksibilnijim perajama. Vrijedi i obratno, ako vas peraje ne pokreću dovoljno, razmislite o krućim perajama. Ako ste odlučili jednostavno kupiti nove peraje, ali niste sigurni kako ih odabrati, pronjuškajte malo neke naše savjete

Masku ronioci najčešće mijenjaju zbog iznošene, neudobne ili napuknute trake za glavu. Također, ukoliko vam maska više ne prianja tako dobro licu, trebali biste je svakako promijeniti. I posljednje, no ne najmanje važno, ako leće maske imaju i najmanju pukotinu, maska više nije pogodna za korištenje i potrebno ju je odmah zamijeniti. 

Dio koji zahtijeva najviše njege je ronilački regulator. Na kraju krajeva, on je ono što vam omogućuje disanje! Kod njega je možda malo teže uočiti probleme s obzirom na to da je nemoguće vidjeti pokretljive dijelove u njegovoj unutrašnjosti. Upravo zbog toga je bitno regulator servisirati jednom godišnje bez obzira na sve ostalo. Ako primijetite udubine, rupice ili napuknuća svakako ga odnesite na izvanredni servis. Isto vrijedi i za napuknuća plastike ili probleme pri protoku zraka kod disanja (bilo da se radi o otežanom disanju ili prevelikom naletu zraka). Kao što je automobilu potrebna redovna zamjena ulja i filtera, tako je i vašem regulatoru potreban redovni servis. Također, ako vam izaziva upalu mišića vilice (pretežak vam je) ili vam je usnik neudoban, vrijeme je da se bacite u potragu za vama primjerenijim regulatorom.

Disalice su dugotrajan dio opreme kojega je lako održavati. Zamjena će biti potrebna ako želite novu ili je oštetite na bilo koji način te ona počne propuštati. Naravno, potrebno je i da vam je ona udobna u ustima pa ako nije, potražite zamjenu. 

Mokro odijelo je dio opreme koji ludi najčešće prekasno mijenjanju. Najčešći vijek trajanja odijela je tri do pet godina. Iako vam se ono možda naizgled ne čini oštećeno, izgled može prevariti. Neopren se komprimira prilikom svakog urona te s vremenom gubi mogućnost izolacije. Naravno, ako i prije “isteka roka trajanja” primijetite oštećenje tkanine, prorez, poderotinu, nakupine soli, smrad ili ga prerastete, uputite se u kupovinu novoga. 

Znakovi koji vam mogu ukazati da se predugo držite svoje opreme su sljedeći:

  1. Opremu je nemoguće primjereno servisirati
  2. Dijelovi su toliko skupi da je potrebno cijelo bogatstvo za održavanje
  3. Oprema je toliko teška da svaki put kada na ronjenje idete avionom morate platiti dodatno
  4. Oprema više ne odgovara vašem obliku i veličini tijela
  5. Spremni ste na nove ronilačke avanture, ali vaša početnička oprema više nije

Ne ronite sa starom opremo iz sentimentalnih razloga ili zato da ne postane “propala investicija”. Ako je oprema još pogodna za korištenje, ali ne odgovara vašim potrebama, prodajte je, ronilački centri obično trebaju razne vrste opreme.

+ posts