Hladnoća može biti vrlo neugodna, ali nikako ne predstavlja ozbiljan razlog da odgodite svoje ronilačke planove pa vam SCUBAlife savjetuje da obratite  pažnju na par stvari u ovo zimsko doba prije zarona.

Počet ćemo s regulatorom. Znači, tu je savjet jednostavan, obratite pažnju na tvorničku preporuku. Regulator mora biti predviđen za temperature na kojima ćete roniti. Korištenjem regulatora na temperaturi za koju nije specificiran može doći do njegovog smrzavanja i prekida u protoku zraka, a iskusniji ronioci će u ovakvim zaronima imati u pripremi još jedan regulator pri zaronu. Sve ovisi o planovima i lokaciji na kojoj ronite. Granica je šest stupnjeva Celzija, ispod te ili na toj temperaturi trebalo bi koristiti regulatore za hladne vode.

Ronilačko odijelo je sljedeća stavka, a pravi izbor odijela vaše ronjenje može učiniti ugodnim kao da ronite na Karibima i vjerovali ili ne, ne treba potrošiti pravo bogatstvo da biste to postigli – raspitajte se dobro prije kupovine. U našim vodama i zimi možete roniti u polusuhom pa čak i u mokrom ronilačkom odijelu, ali to sigurno nije najbolji izbor. No, kao i na suhom, dodatni slojevi neoprena ispod mogu učiniti ronjenje ugodnim. Ne zaboravite da dodatni slojevi neoprena ispod polusuhog ili mokrog odijela zahtijevaju dodatne utege za ronjenje. Naravno, treba reći da ništa nije toliko efikasno kao dobro suho odijelo, pogotovo uz dobro pododijelo. Za njega morate proći posebnu obuku, ali ako ste odlučni da ne izlazite iz mora tijekom cijele godine, to je rješenje za vas.

Ronilačke rukavice su također dio opreme koja je i više nego potrebna kod zimskih zarona. Postoji uistinu široka ponuda oblika, debljina, suhih, polu-suhih…  između kojih možete birati. Probajte i sve će vam biti jasno, a možda ih počnete koristiti kasnije i kod toplijih zarona. Čak i obične neoprenske rukavice od pet milimetara zaštiti će vaše ruke tijekom zimskog ronjenja u našim krajevima, a to je i dobar omjer cijene i kvalitete.

Zatim slijedi ronilačka kapuljača. Možda ju je čudno uopće spominjati, čini se kao artikl bez kojeg ne biste ni pomislili na hladniji zaron, no istaknut ćemo ih za svaki slučaj. Kapuljača debljine tri milimetra može kvalitetno zaštiti glavu od hladnoće tijekom ronjenja u zimskom periodu na Jadranu, ali pazite da vam ne bude tijesna.

+ posts