Prvi diplomanti prvostupničkog programa inovativnog upravljanja sigurnošću u ronjenju dobili su svoje diplome.

Značajan događaj za cjelokupnu ronilačku zajednicu Europe dogodio se na Malti. Tamo su u sklopu Instituta za turističke studije (ITS) proslavili svoju prvu ceremoniju dodjele diploma za studente jedinstvenog programa Bachelor of Science in Diving Safety Management. Ovaj pionirski program rezultat je suradnje između Divers Alert Networka (DAN) i ITS-a, a označava značajan korak naprijed za ronilačku industriju.

Četvorica studenata primila su svoje diplome od akademskog zbora kojem je nazočio i malteški ministar turizma Claytona Bartola i mnoštvo profesora s ITS-a. Ova diploma označava početak uzbudljivog novog poglavlja za širu ronilačku industriju u Europi.

Sveobuhvatni program traje tri godine i daje studentima širok raspon znanja o sigurnosti u ronjenju. Kurikulum uključuje naprednu medicinu i istraživanje, hiperbaričnu medicinu, zakone i propise, sigurnost na radnom mjestu, sigurnost od požara, zaštitu mora i održivost u ronilačkoj industriji. Također pokriva tehnička znanja, znanja o rekreativnom ronjenju i ronjenju na dah, zajedno s najnovijim dostignućima u znanstvenom ronjenju.

Ministar Clayton Bartolo u svom obraćanju naglasio je vitalnu važnost ovog novog akademskog pothvata i za Maltu i za globalnu ronilačku industriju. Istaknuo je kako ovaj program uzdiže ronjenje od puke rekreativne aktivnosti do naprednog znanstvenog predmeta.

Ova značajna prigoda najavljuje novu eru kvalificiranih stručnjaka koji će voditi budućnost ronilačke industrije, a mi se nadamo da će i kod nas uskoro biti omogućen ovakav program kako bismo mogli stvoriti svoje stručnjake i podići ronjenje na višu razinu.