Pravilno održavanje ronilačke opreme ključno je za produljenje vijeka trajanja vaše opreme.

Naravno, ne postoji zamjena za redovito servisiranje ronilačke opreme kod ovlaštenog servisera, ali možete napraviti mnogo malih koraka koji će pomoći vašoj ronilačkoj opremi da dugo bude ispravna, funkcionalna i lijepa. Dakle, evo nekoliko savjeta o održavanju ronilačke opreme i kako se pravilno brinuti o svojoj ronilačkoj opremi!

Briga za vašu ronilačku masku i peraje
Vaše peraje jedan su od najsnažnijih dijelova opreme koje imate, dok je vaša maska nedvojbeno jedan od najnježnijih. Ipak, ironično, kad se radi o održavanju ronilačke opreme i perajama i maski je potrebna gotovo ista stvar kako biste ih održali u dobrom stanju.

Održavanje ronilačke opreme: Peraje
Peraje zahtijevaju malo ili nimalo održavanja. Isperite ih nakon svakog ronjenja slatkom vodom i provjerite da nema pijeska ili drugih čestica na perajama ili u kopčama i gotovi ste. I držite svoje peraje podalje od sunca kad god je to moguće pa bi vam trebale trajati jako dugo. Naravno, to koliko će vam peraje trajati ovisi i o izboru peraja.
Možete pregledati remen peraja svakih nekoliko mjeseci kako biste bili sigurni da nema pucanja i vidljivih znakova istrošenosti. Ako postoje znakovi pohabanosti, zamijenite remen jer je daleko praktičnije zamijeniti remen u slobodno vrijeme nego pokušati to učiniti na ronilačkoj lokaciji ili na brodu dok žurite na zaron.

Održavanje ronilačke opreme: Maska za ronjenje 
Održavanje vaše maske za ronjenje također je relativno jednostavno. Nakon svakog ronjenja isperite masku svježom vodom i uklonite pijesak s maske. Ovisno o situaciji, uvijek je dobra ideja pustiti masku da se kratko osuši prije nego što je vratite u njezinu kutiju kako je zalutali spremnik za ronjenje ne bi slomio.
Kao i remen za peraje, povremeno pregledajte remen maske (ima li puknuća ili znakova istrošenosti). Ako uočite znakove pohabanosti na remenu maske, promijenite remen što je prije moguće. Jasno, kao i kod peraja, važno je i koju i kakvu masku ste kupili.

Njega ronilačkog odijela
Briga o vašem suhom ili mokrom odijelu zahtijeva osnovne vještine održavanja ronilačke opreme i prvenstveno uključuje njihovo održavanje čistima i bez ostataka soli i pijeska.

Nakon svakog ronjenja važno je očistiti ronilačko odijelo od soli, pijeska i drugih morskih, jezerskih, bazenskih ili riječnih elemenata. Temeljito ga isperite slatkom vodom kako biste spriječili stvaranje kristala soli koji mogu oštetiti materijal. Mokro odijelo okrenite naopako pa ga namočite, a nakon 30-ak minuta ponovo ga okrenite na pravu stranu i ostavite da se još namače u slatkoj vodi. Tijekom namakanja povucite patentni zatvarač gore-dolje kako biste uklonili svu prljavštinu. Očistite patentne zatvarače i čičak trake četkicom za zube kako biste uklonili sav pijesak, prljavštinu ili druge nečistoće. Nakon namakanja odijelo temeljito ispirite tekućom vodom s unutarnje i vanjske strane. Nikako odijelo ne perite vrućom vodom jer ga ona može oštetiti. Ako na odijelu imate neke tvrdokorne mrlje ili neugodne mirise, koristite sredstvo za čišćenje ronilačkih odijela ili nježan sapun bez mirisa pridržavajući se smjernica proizvođača.

Suho ronilačko odijelo nakon ronjenja isperite slatkom vodom tako da započnete zatvaranjem patentnog zatvarača i ispiranjem vanjskog dijela kako biste uklonili sol i nečistoće. Obratite posebnu pozornost na brtve za vrat i zapešća, kao i na zupce patentnog zatvarača pazeći da su uklonjeni svi tragovi pijeska i prljavštine. Dobro isperite patentni zatvarač i ventile. Također, razmislite o tome da ventile osušite komprimiranim zrakom nakon ispiranja. Koristite meku krpu i blagu otopinu sapuna za teške mrlje, ali se klonite jakih kemikalija ili izbjeljivača. Unutrašnjost suhog odijela isperite samo ako je mokra, a onda je dobro osušite.

Kad dođete kući mokro ronilačko odijelo (kapuljaču, rukavice i neoprenske čizmice) možete oprati i u stroju za pranje rublja na programu za osjetljivo rublje (niska temperatura), a možete dodati i malo omekšivača, ali bez korištenja agresivnih sredstava za pranje. Obični deterdženti za kućanstvo mogu biti prejaki i potencijalno oštetiti materijal odijela.
Suho odijelo nakon dolaska kući s ronjenja pregledajte i prebrišite unutarnju i vanjsku stranu te uklonite nečistoće (ako ih još ima), a patentni zatvarač nježno istrljajte mekom četkicom za zube koristeći samo vodu ili blagu sapunicu.
Detaljne upute o održavanju ronilačkih odijela pogledajte na ovom linku.

BCD i održavanje regulatora
Što se tiče održavanja kompenzatora plovnosti i regulatora, trebate ih dati na servis ovlaštenom stručnjaku barem jednom godišnje.

Kompenzator plovnosti nakon ronjenja očistite jačim ispiranjem koristeći svježu vodu. Ovo će ukloniti sve velike komade pijeska i prljavštine, kao i tragove soli. Nakon toga napunite kadu svježom vodom, umočite kompenzator nekoliko puta te ga ostavite da se namače nekih pet minuta. Izvucite džepove za utege te ih namočite posebno. Nakon toga izvadite svoj kompenzator plovnosti iz kade te obavite još jedno brzo ispiranje. Usmjerite slabiji mlaz vode prema inflatoru za napuhavanje kompenzatora dok držite gumb za ispuhivanje pritisnutim kako bi se mjehur napunio svježom vodom. Okrećite kompenzator tako da mućkate vodu unutar mjehura. Potom isušite mjehur koristeći ispušni ventil kako bi se i unutarnji dijelovi isprali kako treba.
Provjerite crijevo i ostatak opreme u potrazi za napuklinama i znakovima istrošenosti, provjerite čepove ventila kako biste bili sigurni da su čvrsti, a potom pogledajte ima li poderotina, polomljenih zatvarača ili napuklina na kopčama na sustavu za utege. Provjerite radi li sve kako treba ponovno umećući džepove za utege, potpuno napušite mjehur i provjerite ima li tragova curenja. Nakon svega toga djelomično napušite vaš kompenzator kako bi poprimio neki oblik te ga stavite da se suši, ali ne izravno na sunce.

Nakon ronjenja regulator uvijek trebate isprati slatkom vodom, a ako neko vrijeme nećete roniti, uvijek je dobro odvrnuti poklopac drugog stupnja i provjeriti je li temeljito ispran i da nema pijesak ili smeća unutra. Nepotrebno je reći da se najviše troši nastavak za usta. Stoga prije svakog putovanja provjerite svoj usnik i provjerite je li u dobrom stanju.

Ronilački kompjuter, svjetiljka, nož…
Ronilački kompjuter, nož, lampu ili fotografsku opremu također nakon ronjenja treba temeljito isprati slatkom vodom, provjeriti sve gumbe i prekidače te ostaviti da se osuši, ali ne izravno na suncu. Nakon sušenja ovu osjetljivu opremu potrebno je barem još jednom pregledati i po potrebi oprati kako na nekim dijelovima ne bi ostali kristalići soli ili neke prljavštine.