Ronilačka odijela su više od same opreme, ona su kao naša druga koža u podvodnom svijetu.

Bez obzira na to jeste li iskusan ronilac ili tek započinjete svoje putovanje pod valovima važno je znati kako pravilno održavati svoje mokro ili suho ronilačko odijelo. Ronilačka odijela su važan dio ronilačke opreme i najčešće baš i nisu jeftina. Normalno je da se s vremenom habaju i uništavaju, a vijek trajanja odijela ovisi o vrsti odijela, načinu i učestalosti korištenja, načinu skladištenja i načinu održavanja pa je važno znati pravilno održavati odijelo kako bi trajalo što dulje.

Čišćenje nakon ronjenja

Nakon svakog ronjenja važno je očistiti svoje ronilačko odijelo od soli, pijeska i drugih morskih, jezerskih, bazenskih ili riječnih elemenata. Temeljito ga isperite slatkom vodom kako biste spriječili stvaranje kristala soli koji mogu oštetiti materijal. Ako imate mogućnost zgodno je nakon ronjenja otuširati se u ronilačkom odijelu, a tek onda ga skinuti. Mokro odijelo okrenite naopako pa ga namočite, a nakon 30-ak minuta ponovo ga okrenite na pravu stranu i ostavite da se još namače u slatkoj vodi. Tijekom namakanja povucite patentni zatvarač gore-dolje kako biste uklonili svu prljavštinu. Očistite patentne zatvarače i čičak trake četkicom za zube kako biste uklonili sav pijesak, prljavštinu ili druge nečistoće. Nakon namakanja odijelo temeljito ispirite tekućom vodom s unutarnje i vanjske strane. Nikako odijelo ne perite vrućom vodom jer ga ona može oštetiti. Ako na odijelu imate neke tvrdokorne mrlje ili neugodne mirise, koristite sredstvo za čišćenje ronilačkih odijela ili nježan sapun bez mirisa pridržavajući se smjernica proizvođača.

Suho ronilačko odijelo nakon ronjenja isperite slatkom vodom tako da započnete zatvaranjem patentnog zatvarača i ispiranjem vanjskog dijela kako biste uklonili sol i nečistoće. Obratite posebnu pozornost na brtve za vrat i zapešća, kao i na zupce patentnog zatvarača pazeći da su uklonjeni svi tragovi pijeska i prljavštine. Dobro isperite patentni zatvarač i ventile. Također, razmislite o tome da ventile osušite komprimiranim zrakom nakon ispiranja. Koristite meku krpu i blagu otopinu sapuna za teške mrlje, ali se klonite jakih kemikalija ili izbjeljivača. Unutrašnjost suhog odijela isperite samo ako je mokra, a onda je dobro osušite.

Kad dođete kući mokro ronilačko odijelo (kapuljaču, rukavice i neoprenske čizmice) možete oprati i u stroju za pranje rublja na programu za osjetljivo rublje (niska temperatura), a možete dodati i malo omekšivača, ali bez korištenja agresivnih sredstava za pranje. Obični deterdženti za kućanstvo mogu biti prejaki i potencijalno oštetiti materijal odijela.

Suho odijelo nakon dolaska kući s ronjenja pregledajte i prebrišite unutarnju i vanjsku stranu te uklonite nečistoće (ako ih još ima), a patentni zatvarač nježno istrljajte mekom četkicom za zube koristeći samo vodu ili blagu sapunicu.

Sušenje ronilačkog odijela

Izravna sunčeva svjetlost može se činiti kao prirodno rješenje za sušenje, ali UV zrake mogu oštetiti neopren ili tkaninu na mokrom i brtve na suhom ronilačkom odijelu. Umjesto toga, sušite svoje odijelo u zasjenjenom i prozračnom prostoru. Objesite ga za ramena na podstavljenu ili široku vješalicu kako biste izbjegli nabore ili istezanje. Mokro odijelo sušite tako da ga nekoliko puta okrenete (izvrnete na unutarnju i vanjsku stranu) tijekom sušenja kako biste izbjegli stvaranje plijesni ili gljivica.

Za suha odijela izbjegavajte vješanje za ovratnik kako biste zaštitili brtvu na vratu. Otvorite patentni zatvarač i objesite odijelo da se suši naglavce u sjenovitom prostoru. Ako ste morali isprati unutrašnjost suhog odijela, a ona je i dalje vlažna nakon što se odijelo izvana potpuno osušilo, okrenite suho odijelo naopako i ostavite da se osuši i unutrašnjost. Neka se odijelo potpuno osuši prije skladištenja.

Nakon sušenja pregledajte i po potrebi ponovo očistite patentni zatvarač odijela uklanjajući sve ostatke, a onda ga podmažite silikonom predviđenim za to, ali izbjegavajte aerosole ili lubrikante na bazi nafte jer mogu oštetiti patentni zatvarač i materijal odijela. Nakon toga pravilno spremite (uskladištite) svoju opremu slijedeći upute koje možete pronaći na ovom linku.