Svi smo se mi ponekad našli u situaciji kako nam treba ronilačka maska, pa čak i kada još nismo bili ronioci. Ako ste svoju idealnu masku ipak već pronašli, neće vam naškoditi da se podsjetite pravila i možda nekome drugome pomognete u odabiru.

Za masku su najbitniji udobnost i prianjanje jer neudobna maska čini kompletan uron napornim i nelagodnim. Naime, ako imate preusku masku, osim što će Vas nažuljati, najvjerojatnije će se tijekom cijelog urona puniti vodom. Također vrijedi i za bilo koji drugi oblik neodgovarajuće maske.

Evo kako odabrati masku i postupati s novom maskom. Naravno da će Vam biti važno da maska dobro izgleda, no obratite pažnju i na još nekoliko stvari. Kako biste provjerili prianjanje pogledajte u strop i stavite masku na lice bez pričvršćivanja trakom. Zatim udahnite na nos zadržavajući dah i okrenite glavu prema podu kako biste provjerili imali mjesta između plašta maske i Vašeg lica kroz koje bi mogla ulaziti voda. Tako stvarate vakuum i ako maska odgovara ona će zbog njega ostati na Vašem licu, a ako propušta zrak, nećete uspjeti stvoriti vakuum te će maska pasti. Pripazite da ne udahnete prejako, jer ako prejako udahnete svaka će Vam maska pristajati. Ako je moguće, isprobajte masku s regulatorom ili disalicom u ustima kako biste provjerili žulja li Vas kada podignete gornju usnicu. Uvjerite se da možete pritisnuti nos, ali i da maska ne dodiruje lice niti u jednom dijelu osim u plaštu maske. Maska Vam mora biti udobna s regulatorom u ustima na svakom predjelu, na nosu, gornjoj usnici, obrazima i čelu.

Nakon što ste kupili odgovarajuću masku, imajte na umu da je staklo prekriveno silikonom te ga je potrebno ukloniti prije urona kako biste osigurali da se ne magli pod vodom. Učinite to upaljačem. Upaljačem oprezno spalite unutarnju stranu stakala i vidjet ćete kako se silikon povlači. Pazite da ne spalite prste ili plašt maske. Nakon spaljivanja masku operite od čađi. Dodatno silikon možete ukloniti tako da unutarnju stranu stakala namažete pastom za zube i ostavite da odstoji preko noći te ujutro isperete. Ako Vam se maska i dalje magli dok ronite, pokušajte s nekim od trikova koje ćete pronaći na ovom linku.

+ posts