U Parku prirode Lastovsko otočje prvi put je snimljena invazivna riba lav (Pterois miles).

Glavni urednik SCUBAlifea i vlasnik ronilačkog centra Ronilački raj na Lastovu, Goran Butajla i čuvarica prirode Ivana Lagetar tijekom zarona vidjeli su, snimili i uklonili mladi primjerak lion fisha kod otočića Maslovnjak veli na dubini od 15 metara.

Radi se o vrsti koja je izuzetno invazivna i grabežljiva, a dolazi iz Južnog Pacifika i Indijskog oceana. Hrani se uglavnom ribljom mlađi i time doslovno prouzroči pomor ostale ribe, a izuzetno je prilagodljiva i jako brzo se razmnožava. Dodatni problem je što ova vrsta u Jadranu nema prirodnih neprijatelja pa predstavlja pravu opasnost za stabilnost našeg ekosustava.

Ženke te ribe proizvode dva milijuna jajašaca godišnje i mrijeste se svaka četiri dana. Ova nevjerojatna stopa razmnožavanja u područjima bez prirodnih predatora dovela je do toga da lionfish prijeti cijelim ekosustavima. Invazija lionfisha bila je toliko štetna na Karibima da je potaknula lokalne ronilačke centre da organiziraju tečajeve lova na te ribe.

Riba lav (riba paun, devil firefish) opasna je i za ljude jer su ubodi njezinih bodlji nevjerojatno bolni, popraćeni povraćanjem i teškim problemima disanja kod ubodenog čovjeka, a ponekad čak i smrtonosni. Od boli osoba često doživi šok, a ako se to dogodi roniocu na većoj dubini, možete zamisliti kakva je to opasnost. Inače, ubod može uzrokovati i nekrozu vezivnog tkiva, a to pak može dovesti do gangrene.

Ova invazivna riba 2016. godine pojavila se u vodama oko Cipra i u samo godinu dana raširili se na cijelu jugoistočnu obalu Cipra. SCUBAlife je još 2016. godine pisao o porastu temperature mora na Mediteranu i pojavi ove invazivne vrste, a Cipar je zapravo postao ‘prva linija obrane’ od invazije lionfisha u Europskoj uniji. Stručnjaci su dokazali da domicilne vrste nemaju nikakve šanse pred ovom ribom, stoga je ciparska vlada čak odlučila organizirati lov na ove ribe.

U Jadranu je 2021. godine Damir Zurub snimio lion fisha na dubini od 15 metara u podmorju Visa, a dolazak ove vrste u Jadran povezuje se s globalnim zatopljenjem i promjenama u morskim strujama.

Primjerak koji su uočili Goran Butajla i Ivana Lagetar u podmorju Lastova je uklonjen, a ako i vi slučajno ugledate ovu ribu u Jadranu, budite oprezi i dojavite to lokalnom ronilačkom centru ili svoje opažanje prijavite putem aplikacije Invazivne strane vrste.