Kajmansko otočje odlučilo je kao odgovor na invaziju lavova uvesti specijalizirane PADI tečajeve za lov na ovu otrovnu ribu čije je prekomjerno razmnožavanje opasno za sve ostale vrste, budući da jede sve što joj se nađe na putu.

Polaznici odmah po završetku kratkog specijaliziranog tečaja dobivaju PADI c-karticu i lokalne dozvole kako bi svojim novostečenim vještinama odmah mogli pridonijeti smanjenju broja riba lavova. U tu svrhu su organizirane tjedne ekskurzije za ronioce. Ukoliko se ne smanji njihov broj, ova izrazito invazivna vrsta riba mogla bi vrlo brzo napraviti veliku štetu Kajmanskom otočju koje zarađuje veliki novac od ronilačkog turizma jer riba lav uništava osjetljivi ekosustav koralja budući da tamanjenjem svega što joj se nađe na putu uzrokuje i stvaranje algi na koraljima.

Osim toga, već je znanstveno dokazano da se riblji fond na određenom području značajno smanjuje nakon dolaska jata riba lavova. U pitanju je riba koja ima otrovne bodlje čiji ubod može dovesti i do smrti ronioca i plivača. Osim što vlasti na Kajmanskom otočju potiču ronioce da love što veći broj ovih riba koje su zbog svoje ljepote omiljene među akvaristima, također se i potiče restorane da u svoju ponudu uključe što veći broj raznovrsnih jela od ove ribe.

O ovoj vrsti, kao i o još 10 najopasnijih morskih stvorenja čitajte u šestom broju SCUBAife magazina.