Na dnu jezera pronađen mlažnjak koji je nestao prije 53 godine

261

Pedeset i tri godine nakon što je privatni zrakoplov s pet muškaraca nestao u snježnoj noći u Vermontu, stručnjaci vjeruju da su pronašli njegovu olupinu davno u jezeru Champlain.

Korporacijski mlažnjak nestao je ubrzo nakon polijetanja iz zračne luke Burlington 27. siječnja 1971. U njemu su bila dva člana posade i tri zaposlenika razvojne tvrtke Cousins Properties iz Georgije,koji su radili na razvojnom projektu u Burlingtonu.

Početne potrage za Jet Commanderom s 10 sjedala nisu otkrile olupinu, a jezero se zaledilo četiri dana nakon što je zrakoplov izgubljen. Obavljeno je najmanje 17 potraga za nestalim avionom i nisu otkrile ništa, sve dok podvodni tragač Garry Kozak i tim koji je koristio podvodno vozilo na daljinsko upravljanje prošli mjesec nisu pronašli olupinu mlažnjaka s istom prilagođenom shemom boja u jezeru blizu mjesta gdje je kontrolni toranj posljednji put imao kontakt s nestalim mlažnjakom. 

Sonarom je snimljena pronađena olupina koja leži na dubini od oko 60 metara u blizini otoka Juniper i stručnjaci sada tvrde da je vjerojatnost 99% da se ovdje radi upravo o Jet Commanderu koji je nestao 27. siječnja 1971. na tom području.

Otkriće ove olupine daje obiteljima žrtava neke odgovore, ali i otvara nova pitanja pa će istraga utvrditi što se zbilo nesretnom avionu prije 53 godine.