Danas je u podmorju Komiže kod rta Stupište naš poznati podvodni fotograf Damir Zurub snimio nekoliko fotografija na kojima je opasna i invazivna riba lionfish (Pterois miles)!

Radi se o vrsti koja je izuzetno invazivna i grabežljiva, a inače dolazi iz Južnog Pacifika i Indijskog oceana. 2016. godine se pojavila u vodama oko Cipra i u samo godinu dana raširili se na cijelu jugoistočnu obalu Cipra.

Riba lav (riba paun, devil firefish) opasna je i za ljude jer su ubodi njezinih bodlji nevjerojatno bolni, popraćeni povraćanjem i teškim problemima disanja kod ubodenog čovjeka, a ponekad čak i smrtonosni. Od boli osoba često doživi šok, a ako se to dogodi roniocu na većoj dubini, možete zamisliti kakva je to opasnost. Inače, ubod može uzrokovati i nekrozu vezivnog tkiva, a to pak može dovesti do gangrene. Jedan instruktor ronjenja doživio je ubod ove vrste i kasnije komentirao „Nije me ubilo, ali sam poželio da sam mrtav!“

Damir Zurub ove fotografije lionfisha snimio je na dubini od 15 metara kod rta Stupište na otoku Visu, a temperatura mora na toj dubini bila je 24 stupnja Celzijusa. Ovo su prve snimke ove invazivne i opasne vrste u našem podmorju!

SCUBAlife je još 2016. godine pisao o porastu temperature mora na Mediteranu i pojavi ove invazivne vrste na Cipru. Tako je Cipar zapravo postao ‘prva linija obrane’ od invazije lionfisha u Europskoj uniji, a stručnjaci su dokazali da domicilne vrste nemaju nikakve šanse pred ovom ribom. Stoga je ciparska vlada čak odlučila organizirati lov na ove ribe.

Ove ekskluzivne snimke lionfisha kod Komiže sada nam nedvojbeno dokazuju u kakvoj opasnosti je ekosustav našeg mora, a nedavno smo objavili kako se u našem Jadranu rasprostranila i jedna invazivna vrsta raka – plavi rak!