Sredozemno more već je desetljećima popularno turističko odredište s bogatom poviješću i zadivljujućim krajolicima koji privlače posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Mediteran je tisućljećima bio u središtu civilizacije kao vitalna trgovačka ruta i opskrba za mnoge obližnje stanovnike. Graniči s Europom, Afrikom i Bliskim istokom, a dokazi trgovine i sukoba su pod vodom; fascinantne olupine brodova privlače ronioce u Hrvatsku, Maltu, Cipar…

No, ljudska aktivnost ima trajan utjecaj na naš planet, što dokazuje evolucija Sredozemnog mora i njegovih stanovnika. Kada je Sueski kanal dovršen 1869. godine, Sredozemlje se otvorilo prema ostatku svijeta omogućivši učinkovitiji protok trgovine u Europu i iz nje. Iako su te promjene imale vidljiv utjecaj na razvoj trgovine, utjecale su i na podvodni svijet s morskim životinjama koje su pratile kontejnerske brodove dok su putovali između utvrđenih ekosustava Crvenog mora i Sredozemnog mora.

Toplije vode i veća slanost Crvenog mora pružaju robustan okoliš za razvoj različitih morskih vrsta. Kao takva, najčešća migracija morskog života je iz Crvenog mora u Sredozemlje (lesepsijska migracija). Više od 300 vrsta migriralo je u Sredozemlje, što je rezultiralo značajnim promjenama u njegovom ekosustavu. Najistaknutija od vrsta koje su došle u Sredozemlje zloglasna je riba lav (riba paun ili lonfish).

Lionfish prekrasna je riba, ali jako invazivna vrsta koju ronioci dobro poznaju. Riba lav, ukrašena bodljama nalik perju, poznate je i po svom bolnom otrovu. To je endemska vrsta u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Indo-Pacifik i Crveno more te se rutinski uočavaju prilikom ronjenja u tim regijama.

No, što se događa kada otrovna riba koja se brzo razmnožava uđe u novi ekosustav? Kad su lionfish ribe slučajno unesene u zapadni Atlantik i Karibe, brzo su postale najinvazivnija vrsta u regiji. Ženke te ribe proizvode dva milijuna jajašaca godišnje i mrijeste se svaka četiri dana. Ova nevjerojatna stopa razmnožavanja u područjima bez prirodnih predatora dovela je do toga da lionfish prijeti cijelom ekosustavu grebena i oceanu hraneći se manjim, mladim grebenskim ribama. Invazija lionfisha bila je toliko štetna na Karibima da je potaknula lokalne ronilačke centre da organiziraju tečajeve lova na te ribe.

Sada smo svjedoci da se ova invazivna riba širi Mediteranom, a uočena je više puta u našem dijelu Jadrana! Iako je lesepsijska migracija započela dovršetkom Sueskog kanala, ribe lavovi postali su problem u Sredozemnom moru tek posljednjih godina zbog porasta temperature vode. Europska komisija podigla je uzbunu zbog ove invazivne vrste 2015., što je dovelo do pokušaja rješavanja tog problema, no problem nije riješen.

Ronioci svjedoče neprestanim promjenama u ekosustavima u našem moru pa upravo oni mogu imati značajan utjecaj dokumentiranjem i dijeljenjem svojih priča s drugima. Stoga je preporuka svim roniocima koji vide ribu lava u Jadranu ili negdje drugdje u Sredozemlju da ju fotografiraju ili barem nakon ronjenja jave lokalnim ronilačkim centrima da su vidjeli ovu ribu.

+ posts