Ronjenje je prekrasna aktivnost koja sve više zaokuplja šire mase pa se već 20-ak godina pod vodom možete susresti s roniocima svih dobnih skupina i svih razina obučenosti, tjelesne spremnosti…

Naravno, svi ronioci trebali bi znati sigurnosne propise i pravila koja uključuje njihov ronilački certifikat pa ronjenje nikako ne bi trebalo biti opasna avantura pod vodom, ali svima je jasno da ronjenje nosi potencijalne rizike. Stoga nije na odmet navesti neka osnovna pravila kojih se morate pridržavati kako biste bili sigurni pod vodom, a ronjenje zabavno i umirujuće.

Obuka i certifikacija

Odgovarajuća obuka i certifikacija ključni su za sigurno ronjenje. Ronioci moraju biti obučeni o temeljnim ronilačkim vještinama, uključujući ispravne tehnike disanja, pravilnu upotrebu opreme i sigurnosne protokole. Učeći osnovne sigurnosne protokole ronioci mogu izbjeći spontane radnje koje bi ih mogle ugroziti. Ronilačke asocijacije za obuku ronilaca nude certifikacijske tečajeve koji su priznati u cijelom svijetu, a ronioci se ne smiju odvažiti roniti izvan granica svoje obuke (certifikata), bez obzira na iskustvo. Pametno bi bilo i održavati svoje certifikate pohađanjem tečajeva osvježenja kako biste išli u korak s novim tehnikama i tehnologijom te sigurnosnim standardima.

Provjera opreme

Prije svakog ronjenja ronioci bi uvijek trebali još jednom provjeriti svoju opremu, kao i opremu svog ronilačkog partnera. To uključuje provjeru dovoda zraka, manometra, regulatora, maske, peraja i uređaja za kompenzaciju plovnosti (BCD). Osim toga, ronioci bi trebali biti sigurni da na opremi nema oštećenja ili drugih potencijalnih opasnosti povezanih s opremom, čak i ako u trenutku provjere sve funkcionira, Dakle, potrebno je imati nešto malo tehničke svijesti da biste predvidjeli da će eventualno neki pohabani komad opreme zakazati pod vodom. Ako se otkrije problem, ronioci bi ga trebali odmah riješiti ili potražiti stručnu pomoć.

Ronjenje s prijateljem/ronilačkim partnerom

Imati prijatelja s kojim ronite povećava sigurnost pružanjem rezervne opcije u slučaju nužde, a također poboljšava cjelokupno iskustvo ronjenja. Ronioci bi trebali planirati svoje urone i unaprijed komunicirati sa svojim ronilačkim partnerima kako bi provjerili sigurnu navigaciju, ronilačke signale i druge relevantne informacije. No, ako je vaš ronilački partner ujedno i vaš prijatelj ili bliska osoba, to povećava povjerenje i sigurnost. Naravno, ronjenje bez ronilačkog partnera ne dolazi u obzir – sam se ne roni!

Razumijevanje granica sigurnog ronjenja

Ronioci moraju paziti na određena ograničenja kao što su dubina, vrijeme i dekompresija. Ta ograničenja postoje kako bi se osigurala njihova dobrobit i spriječile potencijalne opasnosti poput dušične narkoze ili dekompresijske bolesti. Ronioci se u okviru svog ronilačkog tečaja moraju educirati o ovim granicama kako bi izbjegli njihovo prekoračenje i dovođenje u opasnost, ali isto tako moraju na svakom zaronu “osluškivati” svoje tijelo i odrediti sigurnosne granice shodno trenutačnom stanju vlastitog organizma. Dakle, ako se ne osjećate sposobni za veću dubinu, jače morske struje, smanjenu vidljivost ili bilo što, ne idite na zaron ili ga prekinite (prema pravilima) ako ste već pod vodom. U ronjenju je bolje prekinuti zaron, nego praviti se važan i ugroziti sebe i partnera. Prekinite zaron i iziđite na površinu ako osjetite bilo kakvu nelagodu ili znakove fizičke iscrpljenosti.

Poštivanje oceana i morskog okoliša

Ronioci bi uvijek trebali paziti na okolinu i izbjegavati dodirivanje ili ozljeđivanje morskog života. To pomaže u očuvanju prirodne ljepote mora i oceana, ali također osigurava sigurnost ronilaca. Osim toga, ronioci bi trebali slijediti odgovarajuće protokole kako bi izbjegli uznemiravanje oceanskog života ili oštećivanje bilo kakvih podvodnih struktura.

Ronjenje ostaje jedna od najuzbudljivijih i najzahvalnijih aktivnosti za pomorske avanturiste. Međutim, sigurnost bi uvijek trebala biti glavni prioritet. Slijedeći navedene mjere ronioci mogu smanjiti rizike i sigurno uživati u uzbuđenju podvodnog svijeta. Imajte uvijek na umu da su pravilna obuka i provjerena sigurnost svih dijelova ronilačke opreme, provjeren ronilački partner (buddy), razumijevanje granica sigurnog ronjenja i poštivanje granica u skladu sa svojom i partnerovom razinom obučenosti te trenutnim stanjem na terenu uz čuvanje morskog okoliša ključni za sigurnost i uživanje u ronjenju.