Ronilačka oprema zahtijeva održavanje, a većini ronilaca to znači samo pranje nakon zarona.

Koliko će koji komad ronilačke opreme trajati ovisi o učestalosti korištenja (broju zarona), načinu rukovanja opremom i skladištenju ronilačke opreme. Ronilačka oprema nije jeftina pa će se većina ronilaca i pobrinuti da im traje što duže.

Na tržištu postoje neka sredstva koja bi bilo dobro koristiti za pranje i održavanje ronilačke opreme. Ta sredstva možemo nazvati kozmetikom za ronilačku opremu, a uglavnom se radi o sredstvima za pranje ronilačke opreme, sredstvu koje uklanja mirise s neoprena, pilingu (za maske, peraja te silikonske i gumene dijelove kompenzatora plovnosti) i sredstvu protiv magljenja maske.

Iako većina ronilaca smatra da je to nepotrebno i ronilačku opremu peru samo svježom slatkom vodom, specijalno sredstvo za pranje ronilačke opreme prilagođeno je baš za materijale koji su korišteni u izradi ronilačke opreme. Najpopularnije je sredstvo koje sprečava stvaranje neugodnih mirisa neoprena i njega je zaista dobro imati. Naime, poznato je da ronioci ponekad mokre u svoja neoprenska odijela, a i vode u kojima se roni nisu uvijek “čiste” pa se nakon ronjenja i sušenja opreme na neoprenskim dijelovima opreme mogu pojaviti prilično neugodni mirisi, iako je oprema “dobro oprana” u slatkoj vodi. Sredstvo koje sprečava te mirise izuzetno je učinkovito, a nije skupo i ne oštećuje neopren pa je zgodno neopren prati koristeći takvo sredstvo.

Od ostalih kozmetičkih sredstava za ronilačku opremu najpopularnije je sredstvo protiv magljenja ronilačke maske. Ovo sredstvo nanosi se na unutarnju stranu stakla maske prilikom opremanja za zaron i vrlo učinkovito sprečava magljenje maske.

Piling za silikonske i gumene dijelove opreme pomaže produljiti vijek trajanja tih komada opreme jer uklanja nečistoće koje obična voda ne može ukloniti, ali ti dijelovi opreme i onako traju prilično dugo, ako ih se ispravno koristi, ispire i skladišti pa piling možda i nema prevelikog smisla.

+ posts