Iako Patrolni brod PBR 512 nije sudjelovao u dramatičnim povijesnim procesima, a radni vijek proveo je u mornarici SFRJ patrolirajući graničnim područjem, njegova olupina jedna je od najposjećenijih u Crnoj Gori.

Dobro očuvana olupina Patrolac nalazi se u uvali Žanjic na dubini od 24 metra s palubom već na 18 metara dubine i dostupna je i početničkim ronilačkim kategorijama. Popularno nazvana “Patrolac”, ova olupina je jedna od najpopularnijih ronilačkih lokacija na crnogorskom primorju koja tokom ljetnih mjeseci privlači stotine ronilaca.

Provodeći projekt “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” tim Laboratorije za arheologiju pomorstva Pomorskog fakulteta u Kotoru Univerziteta Crne Gore mapirao je ostatke Patrolnog broda PBR 512. Olupina popularnog Patrolca dokumentirana je korištenjem suvremene metodologije podvodne 3D fotogrametrije. Ova napredna metoda digitalne dokumentacije pruža mogućnost da se 3D digitalna replika potonulog broda sagleda u cjelini. Olupinu su digitalizirali podvodni arheolog Darko Kovačević i pomorski biolog Nikola Đorđević.

Patrolni brod PBR 512 izrađen je u “Titovom brodogradilištu” u Kraljevici 1952. godine. Služio je kao brod za zaštitu jugoslavenske državne granice na moru. Bio je u upotrebi do 1972. godine kada je rashodovan. Na svoje posljednje putovanje Patrolni brod PBR 512 isplovio je kao meta za trening raketnog gađanja 1983. godine. Tijekom vježbe brod je pogođen i počeo je tonuti, a posada remorkera pokušala ga je otegliti do brodogradilišta u Tivtu, ali je zbog velikog prodora vode potonuo u blizini plaže Žanjic pa Patrolac danas leži na pješčanom morskom dnu maksimalne dubine 24 metra.

Projekt “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” inicijativa je koju provodi Laboratorija za arheologiju pomorstva Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor u suradnji s relevantnim institucijama. Cilj projekta je doprinos digitalizaciji i javnoj dostupnosti podvodne kulturne baštine Crne Gore. Projekt kapitalizira opremu znanja i iskustva stečena kroz implementaciju IPA CBC HR BA ME projekta WRECKS4ALL.

+ posts