Uzbudljivi povijesni događaji od Helenističkog i Rimskog doba do Drugog svjetskog rata i modernog doba ostavili su tragove na dnu Jadranskog mora.

Sigurno vas zanima kako je potonuo francuski razarač Dague kod Bara i kako olupina sada izgleda? Pogledajte palubu parobroda Tihany, najljepše crnogorske olupine. Što je ostalo od Golešnice 91 koja je sudjelovala u svim ratovima dvadesetog vijeka? Zaronite na njemačkom avionu Štuka čiji zvuk je ledio krv u žilama. Istražite antički brodolom kod Šćedra u Hrvatskoj. Posjetite arheološka istraživanja lokaliteta Deslo u Bosni i Hercegovini.

Istražite najzanimljivije podvodne kulturne atrakcije Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na vašem mobilnom uređaju uz pomoć aplikacije WRECKS4ALL. Pomoću njenog dodatka za obogaćenu realnost (AR) ispunite svoj prostor lokalitetima podvodne kulturne baštine. Smjestite olupinu broda u vašu dnevnu sobu.

Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, tim Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo razvio je i vodio implementaciju projekata pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL. Projekt je odobren za financiranje od strane Zajedničkog nadzornog odbora drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 i trajat će dvije godine.

U okviru projekta otvorene su sobe za virtualnu realnost u Kotoru, Mostaru i Splitu, a jedan od rezultata je i aplikacija za mobilne uređaje koja omogućava posjet lokalitetima podvodne kulturne baštine Crne Gore, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

WRECKS4ALL aplikaciju besplatno možete skinuti na Android i Apple (iOS) uređaje.